Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

5. srpanj 2020.

Vijesti

Parma, 26. ožujak 2020.

U PARMI PREMINULO DVANAEST MISIONARA KSAVERIJANACA

U Italiji je do sada, od korona virusa, preminulo 69 svećenika, a od toga broja samo u biskupiji Bergamo 23, prenio je portal Vatican insider

U nešto više od dva tjedna, u matičnoj kući družbe „Misionara ksaverijanaca“ u Parmi, koju je ustanovio sveti Guido Maria Conforti, preminulo je 12 misionara. Toj brojci treba pridodati i 69 svećenika koji su preminuli u Italiji od korona virusa do 25. ožujka.

Područje Parme je jedno od, zarazom, najteže pogođenih područja u regiji Emilia-Romagna. „Trenutno stanje sliči desetkovanju koje je započelo pred 16 dana i nastavlja se ritmom od skoro jednog misionara dnevno, rekao je Rosario Giannattasio, vrhovni poglavar ove družbe osnovane u Parmi pred više od 100 godina. Ovdje trenutno boravi 44 subrata koji su se vratili iz misija ili su samo u prolazu.“

Životna dob preminulih misionara je od 73 godine na više, njihovi životopisu su objavljeni na međumrežnim stranicama družbe. O razlozima smrti, otac Rosario kaže: „Korona virus? Ne možemo znati sa sigurnošću, jer nitko nije napravio analizu i liječničke potvrde govore o srčanom udaru ili drugim razlozima, a znamo da su starija subraća pogođena. Imamo sreću da imamo liječnika unutar kuće koji brine o našoj subraći.“ Ksaverijanci su trenutno u karanteni, no u matičnoj kući ima i drugih gostiju, stoga otac Rosario upozorava: „Sedam osam osoba se ne osjeća dobro, druga dvojica su već u bolnici i postoji opasnost da se nastavi. Mislim da se zdravstveni sustav uistinu teško nosi sa novonastalom situacijom i da nešto ne funkcionira“ .

Twitter #pretipersempre koji sakuplja na jednom mjestu imena i životopise svećenika preminulih od korona virusa objavio je da je do 25. ožujka u Italiji od korona virusa preminulo 69 svećenika, od toga samo u biskupiji Bergamo 23.

Papa je Franjo 24. ožujka na Misi u Domu svete Marte rekao: “Obavijestili su me da je ovih dana preminulo nekoliko liječnika i svećenika, ne znam ima li preminulih bolničara i medicinskih sestara, no ima ih zaraženih, jer su služili bolesnima. Molimo za njih i njihove obitelji; Bogu zahvaljujem za njihov herojski primjer koji nam daju u brizi za bolesne“. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    24. lipanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: