Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Provincijal fra Jozo Marinčić

Provincijal fra Jozo Marinčić

Sarajevo, 25. ožujak 2020.

PROVINCIJALOVA RIJEČ FRANJEVCIMA BOSNE SREBRENE I VJERNICIMA

Poruku predsjednika KVRPP i provincijala Bosne Srebrene fra Joze Marinčića u vezi s pandemijom koronavirusa prenosimo u cijelosti

U vezi s pandemijom koronavirusa predsjednik Konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica i provincijal Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić uputio je redovnicima,  redovnicama i vjernicima poruku koju prenosimo u cijelosti.
 
Drage redovnice i redovnici, dragi vjernici!
Suočeni s teškoćama pandemije koronavirusa, a osjećajući se duboko povezani s našim ljudima i narodima na ovom tlu, pozivam sve nas, kao i vjernike katolike da postojeće teško stanje razmatramo u svjetlu Božje riječi, te da se pridržavamo preporuka nadležnih vlasti.
 
Nije li ovo vrijeme pošasti znak i upozorenje svima nama da u novonastalim okolnostima sebi postavimo pitanje: Jesmo li se svi pomalo uspavali u naručju lažne sigurnosti ovoga svijeta? Nismo li oslonac i pouzdanje tražili u onome što je prolazno i nesigurno, zaboravljajući Gospodinove riječi: „Ja sam Put i Istina i Život“ (Iv 14,6). Propitujući svoje živote i čvrstoću osobne vjere, stavimo sebi pred oči primjer nepokolebljive vjere tolikih naših starih koji su, usprkos brojnim nevoljama ljubili ovu zemlju i vjerničko stado koje im je povjereno, hraneći ga evanđeoskom istinom. Jednako tako, prisjetimo se žive vjere našega naroda, koji je kroz minula stoljeća svakom životnom izazovu i križu pristupao hrabro, s čvrstom vjerom i postojanom molitvom.
 
Što nas je drugo nosilo kroz teške trenutke naše burne povijesti nego ustrajna molitva! Pozivam vas da u svim našim redovničkim zajednicama i obiteljima svakodnevno molimo otajstva Gospine krunice. Po usrdnoj molitvi će nestati ljudski strah – taj veliki neprijatelj koji krade mir u našim srcima. Stoga, ne bojmo se! Ostanimo hrabri, obnovimo čin vjere, ufanja i ljubavi znajući da „Bog sve okreće na dobro onima koji ga ljube“ (Rim 8,28). Ne dajmo mjesta nikakvoj panici. Svakoga dana prisjetimo se Isusovih riječi: „U svijetu imate muku, ali hrabri budite – ja sam pobijedio svijet!“ (Iv 16,33). Ne vjerujmo onima koji nas plaše apokaliptičnim prizorima i raznim zlogukim proročanstvima o svršetku vremena. Mi kao vjernici – oslanjajući se na Isusove riječi – znamo da se događaju i da će se u budućnosti događati teške stvari, ali ne dozvolimo da nam to ukrade ljepotu zajedništva s Bogom, koji je naš „Otac milosrđa i Bog svake utjehe i On nas tješi u svakoj našoj nevolji“ (2 Kor 1,3-4).
 
Umjesto neprestanog praćenja vijesti i traženja beskorisnih informacija koje nam kradu nutarnji mir radije čitajmo Sveto pismo. Razgovarajmo više jedni s drugima. Zadržimo duh radosti i nade! Priskočimo jedni drugima u pomoć. Nazovimo one koje smo možda zaboravili i uputimo im riječi ohrabrenja i nade. Okoristimo se ovom časovitom nevoljom da u nama bude više ljudskosti i da porastemo u vjeri.
 
Neka sve nas, našu zemlju i cijeli svijet, po zagovoru Bezgrešne Djevice Marije, i svih svetih, blagoslovi i čuva Svemogući i Trojedini Bog!
 
Mir i dobro!
 
U Sarajevu 24. ožujka 2020.
 
Fra Jozo Marinčić,
predsjednik KVRPP u BiH
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: