Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

1. listopad 2020.

Vijesti

Dr. Olav Fykse Tveit

Dr. Olav Fykse Tveit

Ženeva, 25. ožujak 2020.

GENERALNI TAJNIK SVJETSKOG (EKUMENSKOG) VIJEĆA CRKAVA UPUTIO PORUKU U POVODU POTRESA

Mi molimo za sve žrtve, njihove obitelji, naselja i gradove, kao i za zajednice i crkve

Generalni tajnik Svjetskog (ekumenskog) vijeća crkava, rev. dr. Olav Fykse Tveit, uputio je kršćanskim crkvama u Hrvatskoj i njihovim vjernicima poruku u povodu potresa koji je zadesio Zagreb i okolicu. Poruku prenosimo u cijelosti:

„Draga braćo i sestre u Kristu,

Svjetsko (ekumensko) vijeće crkava i sve njegove crkve članice dijele s vama bol kroz koju prolazite. U ovim nemirnim vremenima pandemije Covida-19, koja je također dosegla vašu lijepu zemlju Hrvatsku, u nedjelju ujutro vas je pogodio i potres.

Izgubili ste svoje voljene, ljudi su povrijeđeni a neki su izgubili i svoje domove - čak je i glasovita katedrala u Zagrebu dijelom razorena. Najranjiviji su bili oni koji su već bili hospitalizirani a trebalo ih je iz dviju bolnica pogođenih potresom premjestiti na sigurno.

Budite sigurni da će vam se Svjetsko vijeće crkava i čitav ekumenski pokret pridružiti u vašoj žalosti i molitvama. Mi molimo za sve žrtve, njihove obitelji, naselja i gradove, kao i za zajednice i crkve. Molimo i za sve crkvene poglavare da ih Duh Sveti upravi k mudrim promislima i odlukama u ovim izazovnim vremenima.

Kao djeca Uskrsnuća nikada ne gubimo nadu. U takvoj dvostrukoj krizi pogotovo je važno da kao kršćani ulijevamo nadu i povjerenje našim vjernicima i cijelom društvu.
Mi kršćani možemo biti zahvalni i uvjereni da je naš Gospodin uvijek s nama, kao što je molio psalmista:

"Pa da mi je i dolinom smrti proći zla se ne bojim, jer si ti sa mnom. Tvoj štap i palica tvoja utjeha su meni." (Ps 23, 4)

Dok ulazimo u vrijeme svete muke i uskrsnuća našega Gospodina, želio bih da budete sigurni da je u toj krizi za vaše crkve i za vaš narod, uz vas ekumenska zajednica diljem svijeta.

Neka vas Trojstveni Bog vodi, upravlja i tješi u ovim danima i tjednima,
vaš u Kristu,

Rev. dr. Olav Fykse Tveit,
Generalni tajnik“

Svjetsko (ekumensko) vijeće crkava okuplja 350 crkava članica i obuhvaća više od pola milijarde kršćana diljem svijeta. Rev. dr. Olav Fykse Tveit rođen je 1960. u Norveškoj. Za generalnog tajnika Vijeća izabran je 27. kolovoza 2009. Službu je preuzeo 1. siječnja 2010., a nakon petogodišnjeg mandata uslijedio je njegov reizbor i za tekuće petogodište. (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: