Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. rujan 2020.

Vijesti

Alep, 25. ožujak 2020.

UNICEF UPUTIO APEL POVODOM 9. OBLJETNICE POČETKA SUKOBĀ U SIRIJI

Zbog krvoprolića u toj izmučenoj zemlji više milijuna djece izloženo nasilju, smrti, boli, oskudici i raseljavanju unutar Sirije i prema inozemstvu

Prestanite gađati škole i bolnice! Prestanite ubijati i osakaćivati djecu! Dopustite nam da dopremo do onih koji su u potrebi! – apel je koji je prošlih dana, povodom 9. obljetnice početka sukobā u Siriji, zaraćenim stranama uputila generalna ravnateljica Međunarodnog fonda Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF), Henrietta Fore. Po povratku iz te izmučene zemlje, Fore je zatražila da se zaustavi krvoproliće zbog kojega je više milijuna djece izloženo nasilju, smrti, boli, oskudici i raseljavanju unutar Sirije i prema inozemstvu.

Iz UNICEF-a podsjećaju da je tijekom 9 godina rata u Siriji rođeno 4,8 milijuna djece, a otprilike milijun ih je rođeno u izbjeglištvu u susjednim zemljama. Ukupno 7,5 milijuna sirijske djece treba pomoć. Oko 5 milijuna ih je smješteno u Siriji, od čega ih je 50% moralo napustiti svoj dom. Oko 2,5 milijuna potrebite sirijske djece nalazi se u susjednim zemljama.

Prema podacima UNICEF-a, u razdoblju od 2014. do 2019. godine oko 9000 sirijske djece je ubijeno ili ranjeno, dok ih je oko 5000 regrutirano u borbama. Napadnuto je gotovo tisuću školskih i zdravstvenih ustanova. Oko 40% škola je uništeno, oštećeno, pretvoreno u sklonište za raseljene osobe ili se koristi u vojne svrhe. Oko 2,8 milijuna djece školskog uzrasta u Siriji i susjednim zemljama nema adekvatnog prostora za poduku. Osim toga, ne funkcionira više od 50% zdravstvenih ustanova.

Zbog pothranjenosti je ugrožen život gotovo 20.000 djece mlađe od 5 godina; dok su cijene najnužnijih proizvoda tijekom rata porasle 20 puta, što je imalo katastrofalne posljedice za obitelji. U posljednjih nekoliko mjeseci dodatno se pogoršalo ratno stanje na sjeverozapadu zemlje, gdje je od 1. prosinca raseljeno gotovo milijun osoba. Od toga više od 50% čine djeca koja trpe zbog oskudice i niskih zimskih temperatura.

Iz UNICEF-a su, među ostalim, izvijestili da su u Siriji tijekom prošle godine cijepili gotovo 750.000 djece; za više od milijun djece osigurali su psihosocijalnu potporu; a za gotovo 3 milijuna djece školskog uzrasta osigurano je formalno i neformalno obrazovanje. Osim toga, pitkom je vodom opskrbljeno više od 5,3 milijuna ljudi; dok su za gotovo 2 milijuna ljudi osigurani voda i higijensko-sanitarni čvorovi.

Međunarodni fond za djecu odaslao je poziv svim javnim i privatnim donatorima za prikupljanje sredstava u iznosu od 682 milijuna dolara. U vezi s time, Ted Chaiban, regionalni ravnatelj UNICEF-a za Bliski Istok i Sjevernu Afriku, izjavio je nedavno da humanitarna pomoć neće zaustaviti rat, ali će pomoći djeci da ostanu na životu. Napomenuo je pritom da se jedino diplomatskim putem može doći do rješenja krize u Siriji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: