Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Izdvajamo

Banja Luka, 24. ožujak 2020.

Banjolučka se biskupija uključuje u Veliku molitvenu devetnicu „Katolička Crkva u BiH moli za život“

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, 24. ožujka 2020. uputio je poziv svim župnicima i župnim upraviteljima te svim samostanskim poglavarima i poglavaricama da se uključuje u Veliku molitvenu devetnicu „Katolička Crkva u BiH moli za život“. Na ovaj način Banjolučka biskupija pridružila se inicijativi koju je pokrenulo Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj pod naslovom „Hrvatska moli za život“, a priložene su i prigodne molitve koje je priredilo spomenuto Vijeće. Priopćenje biskupa Komarice i spomenute molitve prenosimo u cijelosti:

Svim župnicima i župnim upraviteljima;
svim samostanskim poglavarima i poglavaricama – na znanje i ravnanje

Biskupi ordinariji naše Vrhbosanske metropolije odlučili su prihvatiti prijedlog Vijeća za život i obitelj BK BiH da se pozovu svi članovi naših nad/biskupijskih zajednica na Veliku molitvenu devetnicu za život i time doprinesu „promjeni društvene svijesti kako bi se stvorili zakonski i svi drugi preduvjeti za zaštitu ljudskog života u svim njegovim fazama od začeća do naravne smrti“ (Poruka za Dan života 2020.).

U kontekstu ovogodišnjeg obilježavanja 25. obljetnice enciklike Evanđelje života pape sv. Ivana Pavla II., želimo tijekom idućih devet mjeseci – od 25. ožujka do 25. prosinca 2020. moliti na ovu nakanu: „Da članovi naše biskupijske zajednice (i svih drugih nad/biskupija u BiH) svjedoče evanđelje života – poštujući, braneći i ljubeći svaki ljudski život, služeći mu konkretnim molitvenim i djelatnim zauzimanjem“ (usp. EV 5).

U sadašnjim aktualnim, iznimno teškim okolnostima za bilo kakvo okupljanje vjernika u crkvama, svaka od naših Mjesnih Crkava će  na svome području početak ove Devetnice, tj. 25. ožujka (Blagovijest) organizirati prema vlastitim mogućnostima.

Tako i ja svakom od Vas prepuštam da u svojoj župi ili redovničkoj zajednici organizirate molitvu na spomenutu nakanu u onom obliku i s onim sadržajem, kako procijenite da je najbolje. Većina Vas će moći obavijestiti barem dio svojih članova da u svojim obiteljskim zajednicama, u zajedničkim i osobnim molitvama uključe i posebne molitve odn. materijale predviđene za ovu Devetnicu, a koje Vam dostavljam u prilogu ovog saopćenja.

Neka nas, sve molitelje Duh Sveti, Životvorac nadahnjuje i međusobno što tješnje povezuje – ne samo u ovim danima posebne kušnje i brige za ljudski život, nego i ubuduće.

Neka nas sve prati i štiti majčinska ljubav Presvete Djevice i Bogorodice Marije, Majke Crkve i Pomoćnice kršćana.

Zazivam na sve Vas i na svu Vašoj pastirskoj skrbi povjerenu Vam Kristovu braću i sestre obilje Božjeg blagoslova i utjehe.


Vaš brat

Franjo Komarica
biskup banjolučki


Prilog:

- Velika devetnica "Bosna i Hercegovina moli za život“

- Klanjanje uz svetkovinu Blagovijesti 2020.

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: