Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Bratislava, 29. veljača 2020.

SLOVAČKI BISKUPI POZIVAJU NA SUDJELOVANJE NA IZBORIMA

Vjernici se pozivaju da izađu na parlamentarne izbore u subotu, 29. veljače i „pokažu veliku odgovornost” pri odlučivanju

U priopćenju Slovačke biskupske konferencije objavljenom u Bratislavi vjernici se pozivaju da izađu na parlamentarne izbore u subotu, 29. veljače 2020. i „pokažu veliku odgovornost” pri odlučivanju, prenosi Vatican News.

U dokumentu pročitanom na svim nedjeljnim Misama u zemlji, slovački biskupi poručuju da se, premda je zemlja „zagađena prevarama i materijalnom i moralnom korupcijom”, ne smije gubiti nada. Birači se ne smiju dati zavarati izbornim floskulama koje apeliraju na emocije ili izazivaju osjećaje ugroženosti. Posebno upozoravaju na oprez spram političara koji potiču neprijateljstvo ili nude brza i radikalna rješenja, jer je život složeniji. Za bolju Slovačku neophodni su konstruktivni pristupi s istinskom perspektivom, poručuju biskupi.

Ne izjašnjavajući se o konkretnim strankama, biskupi su upozorili vjernike da se prije odluke dobro upoznaju s programima i obećanjima kandidata, kako bi bili u mogućnosti usporediti njihove političke ciljeve s evanđeoskim vrednotama. Loše je kad je riječ o prevari i krađi vlasništva, ali nije ništa manje zlo kada su u pitanju žena i muškarac stvoreni na Božju sliku, upozorili su biskupi u kontekstu ne samo aktualnih korupcijskih skandala već i javne rasprave o rodnoj ideologiji i ustanovi braka koja se već duže vodi u Slovačkoj. Biskupi na kraju poručuju vjernicima da nikako ne uzmiču pred nepoštenjem ni novim ideologijama.

I luteranski generalni biskup pozvao je vjernike da izađu na izbore i preuzmu odgovornost, izrazivši svoje stavove s punim osjećajem za realnost života.

U Slovačkoj pravo glasa ima 4 milijuna ljudi. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: