Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Bonn, 27. veljača 2020.

CRKVE U NJEMAČKOJ OSUĐUJU ODLUKU SAVEZNOGA USTAVNOGA SUDA O EUTANAZIJI

Legalizacija eutanazije ukidanjem zakona iz 2015. kojom se otvaraju vrata organiziranim ponudama potpomognutog samoubojstva mogu stvoriti pritisak na stare i bolesne

Katolička i Evangelička Crkva u Njemačkoj upozoravaju da legalizacija eutanazije ukidanjem zakona iz 2015. kojom se otvaraju vrata organiziranim ponudama potpomognutog samoubojstva mogu stvoriti pritisak na stare i bolesne, prenosi Vatican News.

Njemačka biskupska konferencija u Bonnu i Vijeće Evangeličke Crkve u Njemačkoj (EKD) u Hannoveru na Čistu srijedu 26. veljače oglasile su se oštrom kritikom sudske odluke, poručujući da će se i dalje odlučno boriti da organizirane ponude eutanazije ne postanu „prihvatljiva normalnost” u Njemačkoj.

Predsjednik Njemačke BK kardinal Reinhard Marx i predsjednik skupštine EKD-a biskup Heinrich Bedford-Strohm u zajedničkom priopćenju upozoravaju na suptilni pritisak koji brojnost i dostupnost ponuda medicinski potpomognutoga samoubojstva ima na osobe u izrazito teškim životnim situacijama da same skončaju život i „nikome ne budu na teret”.

Crkve ističu da se iz odnosa prema bolesti i smrti određuju osnovna pitanja ljudskosti i etičkoga temelja društva. Poručuju da se dostojanstvo i vrijednost čovjeka ne smije definirati prema njegovoj učinkovitosti i korisnosti za druge, zdravlju ili dobi već činjenici da je stvoren na sliku Božju.

Savezni ustavni sud u Karlsruheu 26. veljače izbacio je iz Ustava zabranu eutanazije, odnosno članak 217 koji onemogućuje mogućnost institucionalizirane eutanazije i prihvaćanje „pomoći trećega” u samoubojstvu. Smatraju da je odlukom iz godine 2015. Bundestag, donji dom njemačkoga Parlamenta, želio onemogućiti pojedincima i tvrtkama „stvaranje biznisa sa smrću”. Suci izričito ističu da parlament kao zakonodavac ima pravo regulirati pomoć pri samoubojstvu ali ako pritom zajamči samu mogućnost medicinski potpomognutoga samoubojstva.

Predsjednik Saveznoga ustavnog suda Andreas Vosskuhle istaknuo je da parlament pritom ima brojne mogućnosti – država može izgraditi djelotvorni palijativni sustav, učinkovito normirati tko odlučuje o slučajevima, o razdoblju do izvršenja samoubojstva, utvrditi strogi nadzor organizacija i ponuda za eutanaziju.

U razgovoru za Vatican News voditelj Katoličkog ureda u Berlinu mons. Karl Jüsten, ocijenio je da je vrlo problematično što ta sudska odluka smatra samoubojstvo civilizacijskom tekovinom, što pokazuje preokret u sustavu vrednota. Dosad je zapravo vrhovni cilj bio zaštita života, što je Savezni ustavni sud uvijek ponovno pokazivao. Sada je prvi put donesena odluka po kojoj prioritet ima pravo pojedinca na samoubojstvo što je potpuna promjena paradigme, smatra Jüsten.

Nakon ove odluke Ustavnog suda mnogi očekuju i promjenu zakona o opojnim sredstvima koji je zabranjivao nabavu lijeka koji se u Švicarskoj koristi za eutanaziju. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. rujan 2020.

    Videomessaggio Papa Francesco per i 75 anni dell'Onu

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: