Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 27. veljača 2020.

KARDINAL PULJIĆ U SARAJEVSKOJ KATEDRALI PREDVODIO MISU NA PEPELNICU

Čista srijeda - Pepelnica, kada započinje korizmeno vrijeme

Na Čistu srijedu - Pepelnicu, 26. veljače 2020. kojom Crkva započinje korizmeno vrijeme, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, predvodio je Misu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova. Uz koncelebraciju sedam svećenika i služenje dvojice đakona kod oltara, na euharistijskom slavlju okupili su se brojni vjernici među kojima su bile i redovnice te bogoslovi Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa koji su bili i u asistenciji, prenosi nedjelja.ba.

Nakon naviještenoga evanđelja, kardinal Puljić je u propovijedi kazao kako ovom Čistom srijedom započinjemo vrijeme čišćenja. „Čišćenja naše savjesti od grijeha, čišćenja naših nakana da budu dobronamjerne, čišćenja od naših navika jer se navuče često pojedina ovisnost (...) Zato Crkva na neki način već u molitvi zbornoj današnjeg dana posebno daje tri načina kako zapravo tu nepravdu stvoriti pravdom. Prvo je molitveni: čovjek kad moli Boga postaje svjestan da je stvorenje, da sve ovisi od Boga i to mu nije jako važno shvatiti – jasno, to može čovjek shvatiti ako se uči poniznosti. Ako je bahat – Bog se oholima protivi. Zato molitva nas uči da budemo svjesni pred Bogom – Bogu Božje. Shvatiti svoju ljudskost, svoju ranjivost, svoju grešnost. I zato je kroz ovo vrijeme korizme molitva na prvom mjestu“, naznačio je kardinal Puljić.

„Drugo na poseban način jesu zapravo djela ljubavi – milostinja. Ovdje se ne misli na onu milostinju koju kupimo u crkvi (…) Mislimo na milostinju kad ja ono što je meni Bog dao znam podijeliti s onim koji nema. To je zapravo vrlo važno da bude skrovito (…) Uvijek je blaženije davati nego primati, ali zato je prevažno naučiti tu skrovitost – kako današnje evanđelje kaže: neka ti ne zna desnica što dijeli ljevica. Drugim riječima, čovjek uči biti s ljudima i shvatiti: ništa nisam privilegiran što ja imam, a on nema, nego Bog nas uči da znamo podijeliti jedni s drugima“, objasnio je kardinal Puljić te dodao kako je to vrijednost ove korizme – da pobijedimo sebe, da pobjedimo sebičnost.

Kao treći način naveo je post. „Nije post da se mučimo, nije to ni onaj post da smršavimo, nego post da ja probam svladati svoje zle navike. Zato Bog nas poziva da ustrajemo u dobru, ne mogu ustrajati u dobru ako se ne oslobodim zlih navika. Pravi je post svladati svoje zle navike. Zato često zna bit post od pogana jezika jači nego post od hrane“, naglasio je kardinal Puljić.

Dalje je posvijestio kako kršćanin ima sigurnost u Isusu Kristu. „Zato želim da ovu korizmu proživimo istinski – obnovom. Kod pepeljanja svećenik izgovara dvije formule – obratite se i vjerujte evanđelju ili spomeni se čovječe da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti. Čovjek i ne misli da će jednog dana u zemlji postati zemlja – od zemlje uzet u zemlju se vraćaš. Kad to spomenem koji puta: a nemoj samo to spominjat – nema ti druge, od toga nećeš uteći. Zato i jest korizma ne samo da nas pripravi za slavlje Uskrsa nego da nas pripravi živjet s Bogom, istinski se radovati s Bogom, pa kad Bog pokuca onda da kažemo – evo me“, poručio je na kraju.

Poslije propovijedi kardinal Puljić je blagoslovio pepeo te je uslijedio obred pepeljanja tako što je vjernicima posipano na tjeme ili čelo malo pepela, nastalog spaljivanjem maslinovih grančica koje su blagoslovljene prošle godine na Cvjetnicu, uz poziv na obraćenje izražen riječima iz Knjige Postanka: „Spomeni se, čovječe, da si prah i da ćeš se u prah pretvoriti“ ili Isusovim riječima iz evanđelja po Marku: „Obratite se i vjerujte evanđelju!'“.

Na kraju Svete mise molila se molitva za Sinodu Vrhbosanske nadbiskupije i Anđeo Gospodnji.

Misno slavlje skladnim pjevanjem animirao je zbor bogoslova Stjepan Hadrović pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića. (kta)


Foto: Miroslav Gracić

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: