Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. ožujak 2020.

Vijesti

Radunice, 27. veljača 2020.

BLAGOSLOV ISPOVIJEDAONICE I ZAVJETNA MISA SVETOJ ANI U RADUNICAMA

Novoizrađenu ispovijedaonicu blagoslovio je Žepački dekan, preč. Predrag Stojčević

U Radunicama je ove godine početak korizmenog vremena obilježilo i blagoslivljanje nove ispovijedaonice. A kako je Pepelnica pala na 26. veljače, dodatno je održana pobožnost svetoj Ani.

Žepački dekan, preč. Predrag Stojčević, uz prisustvo vlč. Stipe Kneževića, župnika u Zavidovićima, i domaćeg župnika Ilije Orkića, blagoslovio je novoizrađenu ispovijedaonicu u župi Svete Ane u Radunicama. Prije samog blagoslova, radunički župnik Orkić je pozdravio sve nazočne, posebno vjernike koji dolaze svakog dvadeset i šestog u mjesecu, kako bi se pomolili svetoj Ani i obavili privatnu pobožnost ovoj svetici zaštitnici majki, trudnica i djece.
Blagoslov je obavljen prije Svete mise u jedanaest sati, kako bi se ispovijedaonica mogla koristiti u ovom svetom korizmenom vremenu. Praktičnost i ljepota same ispovijedaonice bit će dodatan razlog za kvalitetnije obavljen sakrament pomirenja.

U propovijedi se dekan Stojčević osvrnuo na misna čitanja – proroka Joela u vrijeme krize i gladi, kao i na značenje pepela u našoj svakodnevnici: pepeo predstavlja ništavnost, nevažnost, prolaznost – a takvi ćemo i mi biti ako se ne oslonemo na Boga i ne prepoznamo prave vrijednosti. Nakon propovijedi je blagoslovljen pripremljeni pepeo, a zatim su vjernici pristupili u znak spremnosti na obraćenje i pokoru. Iako je korizma vrijeme ozbiljnosti i pokore, ovaj trenutak je bio svečan i dostojanstven, a ujedno i radostan.

Lijepo je napomenuti da su ispovijedanicu darovali vlč. Nikola Pranjić, svećenik vrhbosanske nadbiskupije u miru, koji je kršten u Radunicama, te jedan dio svog života proveo u župi Radunice; dok je dasku za ispovijedaonicu darovala tvrtka za preradu drveta „Budo export“ doo iz Novog Šehera. Radove je izveo domaći majstor Blaž Antolović, prema nacrtu ing. Drage Rimca.

U jubilarnoj 150 godini župe Svete Ane Radunice obavljaju se i drugi radovi u crkvi, kako bi se što ljepše dočekali ljeto i slavlje patrona. Kroz protekle tri godine sustavno se radi na obnovi crkve, koja je najstarija u žepačkom kraju. Tako je u prezbiterij ponovno vraćen stari oltar svete Ane, koji je izmješten za vrijeme II. vatikanskog koncila i reforme u sporednu lađu. Župljane je, pak, ponajviše obradovalo podno grijanje, uvedeno prije dvije godine. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. ožujak 2020.

    Papa Francesco: Preghiera e Benedizione “Urbi et Orbi” - LIS

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: