Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. ožujak 2020.

Vijesti

Torino, 27. veljača 2020.

STUDIJSKA POSJETA O NAJBOLJIM PRAKSAMA SOCIJALNE EKONOMIJE ZA MLADE U EU

Studijsku posjetu je organizirao Caritas Italije u suradnji s udrugom S-NODI

U Torinu, Italija, je od 17. do 21. veljače 2020.  organizirana studijska posjeta Torinu, a u okviru Erasmus+ projekta Employ Yourself (Zaposli se). Projektom, koji će u naredne dvije godine provoditi mreža Caritasa u jugoistočnoj Europi, predvođena Caritasom Bosne i Hercegovine, se nastoji osnažiti mlade i lokalne omladinske organizacije iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Kosova, Crne Gore i Srbije za promicanje socijalne i radne uključenosti mladih kroz socijalnu ekonomiju.

Studijsku posjetu je organizirao Caritas Italije u suradnji s udrugom S-NODI. Ova ustanova je proizišla Caritasovog programa opservacije siromaštva, a koju su zajednički osnovali biskupijski Caritas Torina, Caritas Italiana te zaklada CREARE. Osnovni cilj djelovanja S-NODI-a jeste smanjenje siromaštva, i to kroz promoviranje, potporu i praćenje inovativnog djelovanja udruga, socijalnih poduzeća, neformalnih grupa, te lokalne zajednice. 

Studijska posjeta okupila je 30-ak predstavnika nevladinih ustanova koje djeluju na području zapošljavanja mladi i razvoju socijalnog poduzetništva, kao i veliki broj omladinskih organizacija, uz sudjelovanje predstavnika 8 nacionalnih Caritasa iz regije.

Na samom početku, sudionike je pozdravio gdin. Pierluigi Dovis, ravnatelj biskupijskog Caritasa Torina, koji je istaknuo kako Caritas u Torinu nastoji prepoznati potrebe na terenu, te kroz različite razvojne projekte i umrežavanje s drugim dionicima, nastoji potpomoći cjelokupni socijalni kontekst, te na taj način doprinijeti smanjenju siromaštva. Torino je odabran zbog svoje duge tradicije iskustva u razvoju socijalnih intervencija za pomoć osobama u potrebi. U prethodnih nekoliko godina, mnogi projekti su bili posebice inovativni u svom dizajnu, načinu upravljanja i svojoj dugoročnoj viziji.

Dan prvi - Kružna gospodarstvo: modeli i iskustva
Program posjete je započeo posjetom Inovacijskom centru Intesa SanPaolo banke. Centar djeluje kao poslovni akcelerator koji promiče inovacije s ciljem razvoja gospodarstva u Italiji. Tijekom uvodnog seminara predstavljene su djelatnosti centra, u okviru kojega se vrše istraživanja i proučavaju inovacije koje mogu doprinijeti ubrzanju gospodarskog razvoja talijanskih kompanija. Dodatno, u proteklom periodu pružena je potpora za preko 1200 start-up tvrtki, u suradnji s više od 10 000 ulagača, tvrtki i ostalih aktera inovacijskog ekosustava.

Tijekom uvodnog seminara predstavljen je i Priručnik za socijalnu ekonomiju Caritas Europa, koji daje pregled viđenja Caritasa u Europi o važnosti socijalne ekonomije u borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, te pregled konkretnih primjera prakse socijalnih poduzeća koja djeluju u okviru mreže Caritasa u Europi.

Nakon inovacijskog centra, sudionici studijske posjete su posjetili prigradsko naselje Torina, Barriera di Milano, koje je poznato mjesto po socijalnim eksperimentima koji u fokusu imaju „zajednicu“ i po različitim primjerima i načinima djelovanja socijalne ekonomije. Sudionicima su predstavljeni Barriera Laboratories, održive društvene i komercijalne aktivnosti udruge i socijalnog poduzeća (kooperative) Sumisura. Udruga je osnovana 2007. godine s ciljem promicanja aktivnog građanstva te izgradnje solidarnosti. U organizaciji udruge, na adresi Via Baltea danas djeluje i „socijalni“ restoran, prostor za različite aktivnosti lokalne zajednice kao što su zanatske radionice, učionice za produljenu nastavu za djecu ovog prigradskog naselja, te PANACEA pekara te Jazz škola Torina. Tijekom razgovora o djelovanju udruge, predstavljen je i projekt Fa Bene, putem kojega se na gradskoj tržnici Piazza Foroni prikuplja svježa i zdrava hrana za osobe u potrebi.

U sklopu posjete distriktu Barriera, sudionicima je predstavljen i projekt Humus, kojim se nastoji pronaći integrirano rješenje problema zapošljavanja u poljoprivredi. Humus predstavlja jednu vrstu službe za zapošljavanje u poljoprivredi, platformu na kojoj je moguće brzo, zajamčeno i redovito pronaći radnu snagu. Humus nastoji poljoprivrednicima osigurati kvalitetni i stručni djelatnici koje mogu unajmiti ovisno od sezone i potreba koje imaju na svojim domaćinstvima, bez da angažiraju radnu snagu na sivom tržištu. S druge strane, djelatnicima se jamče redoviti ugovori tijekom cijele godine te angažman na različitim farmama i poljoprivrednim gazdinstvima, ovisno o potrebi i sezoni.

Dan drugi - Kružna dobrobit: inoviranje socijalnih intervencija
Drugog dana studijske posjete, sudionici su posjetili distrikt Barolo, gdje im je predstavljeno djelovanje različitih organizacija i službi ustanove Opera Barolo, a koju je osnovala markiza Barolo. Ustanova na 15 000 četvornih metara raspolaže sa 14 različitih socijalnih ustanova koje svakodnevno nude socijalno-zdravstvene usluge, posebice za žene, djecu, mlade, migrante i obitelji u stanju potrebe. Od 2018. godine Opera Barolo nastoji pružiti potporu i različitim socijalnim poduzećima i nevladinim udrugama za provedbu inovativnih projekata za žene koje napuštaju zatvor, migrante, obitelji u teškoćama i mlade, kroz osiguranje prostora za djelovanje te financijsku potporu u suradnji s različitim fondacijama i vladinim ustanovama. U okviru posjete Barolo distriktu, organizirana je i radionica o socijalnom poduzetništvu u Italiji, u suradnji sa Sveučilištem u Torinu - Odjel za menadžment.

Dan treći - Socijalna poljoprivreda i kružni lanac prehrane
Posljednji dan studijske posjete, sudionici su posjetili malo poljoprivredno poduzeće u Settimo Torineseu, koje uzgaja organsko voće i povrće. Ovo socijalno-poljoprivredno poduzeće, pored poljoprivrednih aktivnosti i ekološkog uzgoja, nastoji u svom djelovanju ostvariti i socijalnu uključenost osoba s invaliditetom, migranata, zatvorenika. Tijekom posjete sudionicima je predstavljeno i djelovanje mreže Coldiretti, koja broji 1,5 miliona poljoprivrednih poduzetnika iz Italije. Jedna od aktivnosti mreže jeste i osnivanje i djelovanje Fondacije Campagna Amica, koja ima za cilj promoviranje vrijednosti talijanske poljoprivrede i važnost zaštite okoliša, teritorija, tradicije i kulture, zdravlja, sigurnost hrane, jednakost, pristup hrani po prihvatljivoj cijeni, društveno združivanje i rad.

U mjestu Chieri je organizirana posjeta socijalnom restoranu Ex Mattatoio. Restoran je plod volonterskog djelovanja mladih koji su nastojali riješiti poteškoće siromašnih. Pored uobičajenog restorana, ovo socijalno poduzeće ima i javnu kuhinju u kojoj svaki dan objeduje veći broj osoba, starih i iznemogli te osoba s invaliditetom. Zanimljivost ovog socijalnog poduzeća jeste što su ga pokrenuli mlade osobe, a svi djelatnici su volonteri. Socijalni restoran, uz prateće socijalne usluge je u potpunosti samoodrživ.

U mjestu, Villastellone, 20 km od Torina, sudionici su posjetili poljoprivredno dobro La cascina del mulino koje se bavi proizvodnjom organskih žitarica i vrtlarstvom, te uzgojem domaćih životinja. Farma La cascina del mulino je poljoprivredno gospodarstvo akreditirano u regionalnoj mreži obrazovnih poljoprivrednih gospodarstava regije Piemont, a u okviru svojih djelatnosti nudi posebne programe za rehabilitaciju i terapiju osoba, djece s invaliditetom.

Na koncu posjete, sudionici su bili u prigodi upoznati se sa iskustvima i djelovanjem misijske zajednice mladih za mir - Sermig-a (Servizio Missionario Giovani - Misionarska služba mladih).

Studijska posjeta Torinu bila je i prigoda za organiziranje sjednice Upravnog odbora projekta tijekom koje se razgovaralo o predstojećim projektnim aktivnostima te usuglašen vremenski plan provedbe aktivnosti, s posebnim osvrtom na ostvarenje vidljivosti projekta i provedbu javne kampanje planirane za naredni period, a koja ima za cilj predstaviti primjere dobre prakse zapošljavanja i samozapošljavanja mladih iz regije.

Projekt Employ Yourself (Zaposli se) financira Europska Unija kroz program ERASMUS+, a predvodi Caritas Bosne i Hercegovine i Caritas Italije, kao nositelj svih aktivnosti, u suradnji s nacionalnim Caritasima u regiji, Caritasima: Albanije, Bugarske, Crne Gore, Grčke, Caritasom Kosova, Makedonije i Srbije. (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    31. ožujak 2020.

    Il Papa prega per i senza fissa dimora

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: