Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. ožujak 2020.

Vijesti

Vatikan, 27. veljača 2020.

U VATIKANU POČINJE RADIONICA O ETICI I UMJETNOJ INTELIGENCIJI

„Dobar algoritam? Umjetna inteligencija: etika, pravo, zdravstvo”

Papinska akademija za život od 26. do 28. veljače 2020. organizira skup „Dobar algoritam? Umjetna inteligencija: etika, pravo, zdravstvo” o korištenju umjetne inteligencije, prenosi Vatican News.

Radionicu su na konferenciji za novinare 24. veljače predstavili predsjednik Papinske akademije za život nadbiskup Vincenzo Paglia, stručnjak za bioetiku i tehnologiju o. Paolo Benanti i profesorica industrijskog bioinženjeringa Marija Chiara Carrozza. Svo troje govornika dotakli su se tema koje graniče s ljudskom i umjetnom inteligencijom, zdravstvom, medicinom i etikom.

Nadbiskup Paglia osvrnuo se na poziv pape Franje Papinskoj akademiji za život da proširi svoje vidike i preispita i samo značenje pojma „ljudski život” i kako na njega utječu nove, moderne, tehnologije. Pritom je istaknuo važnost stvaranja svojevrsnog etičkog pokreta, u koji bi bile uključene javne ustanove, nevladine udruge i industrija, a koji bi zajednički radio na tome da tehnologija koristi i olakšava život čovjeku, a istodobno da vodi brigu o zaštiti ljudskog života.

Benanti, koji je istraživao razna tehnološka dostignuća, dodao je kako je pojava moćnih računala novijeg vremena stvorila umjetnu inteligenciju koja mijenja ljudsku spoznaju. Istaknuo je da bi moguća strojna „proizvodnja” čovjeka u budućnosti, ljudskog surogata, odnosno zloupotreba takve visoke tehnologije trebala biti glavni razlog da se etika žurno uključiti u modernu tehnologiju. Carrozza je govorila o važnosti primjene modernih tehnologija u medicini, ali i važnosti etičkoga obrazovanja zdravstvenih djelatnika pri uvođenja tih tehnologija u liječenje sadašnjih i budućih pacijenata. Radionica se održava u novoj sinodskoj dvorani u Vatikanu. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. ožujak 2020.

    Papa Francesco: Preghiera e Benedizione “Urbi et Orbi” - LIS

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: