Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. kolovoz 2020.

Vijesti

Sarajevo, 25. veljača 2020.

SUSRET ANIMATORA LITURGIJSKOG PJEVANJA I SVIRANJA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE

Susretu se odazvalo šesnaest sudionika: svećenika, časnih sestara, te laika koji animiraju pjevanje i sviranje u svojim župama

Vrhbosanska katolička bogoslovija je i ove godine bila domaćin redovitog godišnjeg susreta animatora liturgijskog pjevanja i sviranja Vrhbosanske nadbiskupije, održanog 22. veljače 2020. u prijepodnevnim satima, u dvorani Pavla VI. Susretu se odazvalo šesnaest sudionika: svećenika, časnih sestara, te laika koji animiraju pjevanje i sviranje u svojim župama. Nakon zajedničke molitve i moljenja opijela za nedavno preminulog dr. fra Slavka Topića, riječi pozdrava svima nazočnima uputio je vlč. Marko Stanušić, koordinator za crkveno-liturgijsku glazbu Vrhbosanske nadbiskupije.

Prvo predavanje imao je mr. mons. Tomo Knežević dugogodišnji profesor liturgike na KBF-u u Sarajevu na temu: Liturgijsko pjevanje prema Općoj uredbi trećeg tipskog izdanja Rimskog misala. Na početku svoga izlaganja mons. Knežević je naglasio važnost ovakvih susreta gdje se obrađuju crkveni dokumenti koji govore o liturgijskoj glazbi: “Mislim da je tema prevažna, ali isto tako aktualna za liturgijski život u našim zajednicama u kojima živimo i radimo. Aktualna je zato što u odgovornoj službi koja nam je povjerena trebamo kvalitetno i odgovorno sve svoje snage usmjeriti prema liturgijskom pjevanju poglavito u euharistijskom slavlju. Odgovorno postupanje i pristupanje rađa uvijek dobrim i kvalitetnim rezultatima, a olako i neodgovorno postupanje ne služi izgradnji crkvenog pjevanja u liturgijskim slavljima”. Nakon povijesnog izlaganja uslijedile su konkretne upute po pitanju odabira popijevki između čitanja, te ulaznih, prinosnih, pričesnih i završnih pjesama. Bilo je još govora i o mjestu pjevačkog zbora i glazbenih instrumenata u euharistijskom slavlju. Na kraju izlaganja uslijedila su pitanja sudionika i rasprava oko nekih konkretnih slučajeva.

Nakon kave uslijedio je drugo predavanje koje je imala Ana Ćurić, voditeljica zbora župe Sv. Josipa – Zavidovići, na temu: “Mladi i ljepota liturgijske glazbe”. Iznijevši najprije svoje vlastito iskustvo sazrijevanja po pitanju liturgijske glazbe, predavačica je naglasila: “Odrastanjem sam upoznavala sve više šansona, ali i liturgijskih pjesama, posebno euharistijskih, koje su na mene uvijek imale jak utjecaj, dirale u dušu (Uzmite jedite, Sakramentu veličajnom, Moj Isuse, Veselo braćo kliknimo...). Pjevala sam i u ‘velikom’ crkvenom zboru, školskom zboru, bila dio raznih bendova, ali ništa na mene nije ostavljalo dojam divljenja kao harmonije liturgijskih pjesama. U narodu se za njih kaže ‘svete pjesme’. Zaista, u njima ima nešto sveto, svojim tonovima pružaju dio anđeoske pjesme u nebu... Mislim da moj put odrastanja u crkvenoj glazbi može biti dobar nacrt mladima. Lagana glazba, tj. šansone mogu pomoći mladima da se približe Crkvi, slikovito rečeno od ‘mlijeka’ (šansone) do ‘tvrde hrane’ (liturgijska glazba). I jedno i drugo je potrebno za zdrav rast i razvoj. Nešto što je teško probavljivo malenome, velikome nije. Šansonama se može lakše privući mlade u crkvu, a onda kad ih se pridobije, oblikovati ih u smjeru liturgijske glazbe”, između ostaloga naglasila je Ana Ćurić. Nakon izlaganja uslijedila je rasprava po pitanju duhovnih šansona.

Treće izlaganje na temu: “Život i djelo dr. fra Slavka Topića” imao je vlč. Marko Stanušić, regens chori sarajevske prvostolnice. Nakon kratke biografije predavač je iznio par crtica iz osobnih susreta s pokojnim fra Slavkom. Naglasio je njegov istinski vjernički život i neumorno zalaganje na području crkveno-liturgijske glazbe. “Bio je čovjek molitve, pokore i rada, pravi svećenik i redovnik franjevac. Ostavio nam je velik broj crkveno-liturgijskih pučkih popijevki. Čak 39 ih možemo naći u službenoj pjesmarici “Pjevajte Gospodu pjesmu novu”, koju je odobrila BK Hrvatske i BK Bosne i Hercegovine. One su uistinu pravi mali biseri koje trebamo bolje upoznati, jer su nikle iz naroda i preko fra Slavka, njegove duhovnosti i genijalnosti, ponovno se vraćaju odakle su i potekle: k narodu, koji ih je prepoznao i objeručke kao svoje prihvatio”, zaključio je vlč. Stanušić.

Na kraju susreta bilo je još govora o predstojećem XVIII. susretu liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije koji će se održati u subotu 23. svibnja 2020. Glavni urednik periodičnog glasila za liturgijsku glazbu „Magnificat“ vlč. Marko Stanušić, pozvao je sve sudionike na suradnju u vezi članaka, glazbenih izviješća pa i novih liturgijskih skladbi naglasivši, da će samo na taj način naš časopis biti još više sadržajniji i bogatiji. Susret je završio zajedničkim objedom u bogoslovskoj blagovaonici.

Na susretu su sudjelovali (na slici stoje s lijeva na desno): s. Silvija Nikolić, voditeljica zbora župe Presvetog trojstva - Novi Travnik; s. Slavica Tubak, voditeljica zbora župe Sv. Ante - Žepče; s. Željka Lukač, voditeljica zbora župe Uzvišenja sv. Križa - Bistrica kod Žepča; s. Marinela Zeko, voditeljica zborova župe Srca Isusova - Prozor; Erna Elčić, članica zbora župe Sv. Leopolda Mandića – Maglaj; Valentin Martić, orguljaš župe Sv. Ante – Žepče; s. Ivana Džambas, voditeljica zbora župe Sv. Ante - Bugojno; s. Mirjam Ramljak, voditeljica zbora župe znesenja BDM – Osova; s. Angela Zirdum, orguljašica župe Sv. Petra i Pavla – Kakanj. (Na slici sjede s lijeva na desno): s. Petronila Kovačević, voditeljica zbora župe Srca Isusova - katedrala – Sarajevo; s. Ružica Marijić, voditeljica zborova župe Sv. Mihovila - Vareš; mr mons. Tomo Knežević, profesor liturgike na KBF-u u Sarajevu i direktor Caritasa BK BiH; vlč. Marko Stanušić, regens chori sarajevske prvostolnice i profesor liturgijske glazbe na KBF-u u Sarajevu; vlč. Ivan Ravlić, župnik župe Sv. Josipa - Teslić; s. Angelina Bošnjak, voditeljica zbora župe Presvetog Trojstva – Novo Sarajevo; Ana Ćurić, voditeljica zbora župe Sv. Josipa – Zavidovići. (kta)


foto

 

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: