Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 25. veljača 2020.

PAPA: LJUDSKU OSOBU ŠTITITI U CJELOVITOSTI, BEZ OBZIRA NA PODRIJETLO ILI DRUŠTVENI POLOŽAJ

Papa Franjo primio u audijenciju članove karitativne udruge Pro Petri Sede i potaknuo ih da srcima današnjih ljudi šire nadu

Ljudsku se osobu uvijek mora štititi i braniti u njezinoj cjelovitosti i dostojanstvu, bez obzira na njezino podrijetlo ili društveni položaj – rekao je papa Franjo primivši, 24. veljače 2020. u audijenciju članove karitativne udruge Pro Petri Sede koji su se okupili u Rimu, u prigodi godišnjeg hodočašća na grob svetoga Petra. To je čin vjere, prilika da financijski i društveno doprinesete karitativnim djelima Svete Stolice – rekao je Papa i istaknuo – to je doprinos borbi za cjeloviti ljudski razvoj svake osobe.

Dvije su riječi dragocjene u nauku pape Franje na koje je podsjetio u svojem govoru: „svjesno davanje prednosti siromašnima“ i svima onima koje svijet odbacuje, jer smetaju u pretjeranoj utrci za posjedovanjem, za karijerom i moći, te „ekološko obraćenje“ kojem je udruga Pro Petri Sede već dala svoj važan doprinos. Danas se suočavamo s različitim izazovima koji se odnose na ljudsku obitelj i na njezin zajednički dom. U središtu su naše zabrinutosti tjeskobni vapaji naroda koji trpe, osobito radi ratova, raseljavanja, siromaštva i uništenja ekosustava.

Hitno treba zaustaviti iskorištavanje siromašnih! Hitno trebaju prestati grozote u zemljama žrtvama ratova i sukoba, koje tjeraju mnoge ljude u izgnanstvo – rekao je Sveti Otac i napomenuo – Ljudska i socijalna dimenzija u Papinom nauku nerazdvojno su povezane s brigom o zajedničkom domu i s prijedlogom cjelovite ekologije. Odatle proizlazi istinski apel koji je Papa još jednom uputio, a to je apel za ekološko obraćenje.

Vaše svjedočanstvo kršćanskoga života koje se očituje kroz velikodušnost i pažnju prema drugima, danas sve nas poziva da se borimo protiv općenitog ozračja individualizma, sebičnosti i ravnodušnosti koji ugrožavaju, bilo mir među ljudima bilo okoliš. Potičem vas da ostanete čvrsti u svojim uvjerenjima i u vjeri, kako biste bili plamen koji srcima današnjih muškaraca i žena donosi nadu. Kao sveti Petar hrabro iziđite na pučinu i dijelite s drugima veliku ljubav koju nam je Krist objavio – zaključio je papa Franjo. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: