Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

5. travanj 2020.

Vijesti

Bari, 23. veljača 2020.

RADOSNI SUSRET KARDINALA PULJIĆA SA ŽUPNIKOM DON BENITOM IZ ZEMLJE MOLIŠKIH HRVATA

„Kardinal Puljić je očinskom i pastirskom brigom njegovao međusobnu crkvenu povezanost uzajamnim posjetima“, ističe don Benito Giorgetto

Tijekom sudjelovanja na susretu biskupa mediteranskih zemalja, koji se održava od 19 do 2. veljače 2020. u talijanskom gradu Bariju, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić susreo se i s dugogodišnjim prijateljem don Benitom Giorgettom, župnikom Termoli u biskupiji na jugu Itaije Termoli-Larino. Tijekom ovoga susreta don Benito pozvao je u ime župnika župe Montemitru u tom kraju da dođe ponovno u pohode u ljetnim mjesecima ove godine te predvodi Euharistijsko slavlje u povodu 500. obljetnice dolaska drevnih Dalmatinaca u Italiju. Kardinal Puljić s puno je srca prisjetio se pohoda ovom dijelu Italije napominjući da su, prema nekim sjećanjima, i njegovi preci došli iz Apulije (talijanski Puglia – Pulja) na drugu stranu Jadrana te da su po tome dobili naziv Puljić.

„Podrijetlom sam iz Mundimitar, jedne od tri hrvatske države Molise“, kazao je don Benito dodajući da vjerojatno i on ima hrvatske korijene. „Kardinala Puljića poznajem dugi niz godina. Prvi put sam ga upoznao tijekom ratnog razdoblja u Bosni i Hercegovini i od tada se rodilo lijepo prijateljstvo. Više puta bio je naš gost u župi i posjetio je hrvatske zemlje Molise“, rekao je vedri svećenik don Benito ističući da se od vremena njihovog međusobnog poznanstva intenzivirala veza između Crkve u Bosni i Hercegovini i talijanske zemlje Molise.

„Povod je to bilo naše nastojanje da kroz humanitarnu pomoć stanovništvu u Bosni i Hercegovini zahvaćenoj ratom olakšamo patnje. Kardinal Puljić je očinskom i pastirskom brigom njegovao međusobnu crkvenu povezanost uzajamnim posjetima, a i ja sam bio nekoliko puta njegov gost u Sarajevu zajedno s drugim predstavnicima iz ovoga kraja“, rado se prisjetio dobri don Benito uvjeren da će ponovni pohod kardinala Puljića dodatno učvrstiti bratsko zajedništvo te da će Hrvate Molise imati prigodu i ovaj put osjetiti blizinu kardinala Puljića koji, kako kaže, predstavlja sve one koji 'došli u Italiju s druge strane mora'. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: