Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

8. travanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 16. veljača 2020.

DR. GÜZELMANSUR NOVI SAVJETNIK ZA ODNOSE S MUSLIMANIMA PRI VIJEĆU ZA MEĐURELIGIJSKI DIJALOG

Dr. Timo Güzelmansur voditelj je CIBEDO-a, institucije za kršćansko-islamski dijalog pri Njemačkoj BK

Papa Franjo ponovno je pokazao koliko mu je stalo do kvalitetnog dijaloga između kršćana i muslimana. U sjeni objave postsinodalne apostolske pobudnice Querida Amazonia i različitim reakcijama na istu, pozornosti medija gotovo je promakla vijest da je Papa Franjo imenovao dr. Timo Güzelmansura, voditelja CIBEDO-a (njem. Christlich-Islamische Begegnungs- und Dokumentationsstelle), institucije za kršćansko-islamski dijalog pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji, savjetnikom za odnose s muslimanima pri Papinskom vijeću za međureligijski dijalog.
 
U tom Vijeću se inače nalaze istaknuti međunarodni stručnjaci i savjetnici koji promatraju situaciju dijaloga u raznim zemljama i regijama diljem svijeta. Dr. Güzelmansur s ovim imenovanjem kreće stopama njemačkog isusovca i istaknutog poznavatelja islama, p. Christian Trolla, koji je od 1990. do 2004 također bio član komisije, a danas djeluje kao savjetnik za CIBEDO.
 
Predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog kardinal Miguel Ángel Ayuso Guixot, čestitao je dr. Güzelmansuru, a čestitkama se pridružio i biskup Limburga Georg Bätzing, koji je uz to i predsjednik Komisije za međureligijski dijalog pri Njemačkoj biskupskoj konferenciji: „Ovo imenovanje me jako raduje: s dr. Güzelmansurom Papinsko vijeće za međureligijski dijalog dobiva jednog istaknutog stručnjaka. Za ovaj novi zadatak želim mu sve najbolje uz Božji blagoslov - napisao je.
 
CIBEDO je institut Njemačke biskupske konferencije za međureligijski dijalog kršćanstva i islama koji se odvija „razborito i s ljubavlju, kako to zahtjeva Deklaracija Nostra aetate Drugog vatikanskog koncila iz 1965. godine. Inače, ovaj Institut izdaje četvrtgodišnji časopis CIBEDO-Beiträge kao i razne tematske knjige (CIBEDO-Schriftenreihe) koje dotiču tematiku islama i dijaloga. U uredima, koji se nalaze na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen, je i opsežna biblioteka koja dokumentira razvoj islama i dijaloga u Njemačkoj. Jedan od djelatnika je i Hrvat Mario Trifunović, student teologije na isusovačkom filozofsko-teološkom fakultetu u Frankfurtu, prenosi Fratellaza umana.
 
Dr. Timo Güzelmansur rođen je u Turskoj. Od 2000. je studirao filozofiju i katoličku teologiju u Augsburgu. Tijekom studija godinu dana je bio na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu, a studije je završio 2005. u Augsburgu. Do ljeta 2006. vratio se u Tursku, gdje je radio kao osobni referent i tajnik biskupa Anatolije. Od 2006. do 2011. doktorirao je na filozofsko-teološkom fakultetu Sankt Georgen u Frankfurtu. Od listopada 2006. radi kao referent za islam, a 2012. Njemačka biskupska konferencija imenuje ga upraviteljem CIBEDO-a. (kta)
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    7. travanj 2020.

    Santa Marta, 7 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: