Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. veljača 2020.

PAPA SAZVAO OPĆU REDOVNU BISKUPSKU SINODU ZA JESEN 2022.

6. i 7. veljače održan prvi sastanak XV. redovnog vijeća Glavnog tajništva Biskupske sinode

Papa Franjo odlučio je sazvati redovnu opću skupštinu Biskupske sinode za jesen 2022., priopćio je 15. veljače Tiskovni ured Svete Stolice.

U priopćenju se navodi kako je 6. i 7. veljače 2020. održan prvi sastanak XV. redovnog vijeća Glavnog tajništva Biskupske sinode kako bi se Svetome Ocu predložilo moguće teme o kojima će se raspravljati na XVI. redovnoj općoj skupštini, te kako bi obradilo i druge teme, kao što su rad Glavnog tajništva nakon Sinode 2018. o mladima i odjek posinodske apostolske pobude Christus vivit.

Sjednica je započela intervencijom glavnog tajnika, kardinala Lorenza Baldisserija, koji je predstavio rezultate savjetovanja koje je provelo Glavno tajništvo o temama za sljedeću redovnu opću skupštinu u što su, tijekom 2019. godine, bile uključene biskupske konferencije, sinode istočnih katoličkih crkava sui iuris, dikasteriji Rimske kurije i Unija viših redovničkih poglavara. Nakon izlaganja glavnog tajnika, održana je iscrpna rasprava kako na plenarnom zasjedanju, tako i u jezičnim skupinama.

Plenarnom sjednicom popodne u četvrtak, 6. veljače predsjedao je Sveti Otac, kojem je predstavljen niz mogućih tema, koji je on prihvatio u pogledu konačnog izbora teme Sinode.

Tijekom rasprave istog poslijepodneva javila se i potreba za hitnim izražavanjem solidarnosti s braćom i sestrama uključenima u dramu prisilne migracije.

Također se raspravljalo o hodogramu prema sljedećoj redovnoj općoj skupštini Biskupske sinode i u vezi s tim Sveti je Otac, saslušavši mišljenje Generalnog tajništva i Redovnog vijeća, odlučio sazvati gore spomenutu Skupštinu za jesen 2022., kako bi se osiguralo veće sudjelovanje čitave Crkve u pripremi i slavljenju sljedeće redovne sinode, navodi se u priopćenju. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: