Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. kolovoz 2020.

Vijesti

München, 15. veljača 2020.

"HRVATSKI GLAGOLJAŠKI REKVIJEM" U IZVEDBI MÜNCHENSKOG RADIO ORKESTRA

U crkvi Srca Isusova u Münchenu

Uz fascinantno djelo Oliviera Messiaena „Abime des oiseaux“ za klarinet, inspirirano Ivanovim Otkrivenjem, uz pratnju recitacije „Tu mislimo“ Miroslava Nemetza, u izvedbi Münchenskog radio orkestra u crkvi Srca Isusova u Münchenu, 14. veljače 2020. izveden je i rekvijem hrvatskog skladatelja Igora Kuljerića (1938 - 2006), za koje je rečeno da spaja formu rimo-katoličkog rekvijema s ritmom i harmonijom Dalmacije.

Hrvatski glagoljaški rekvijem, koji nije Kuljerićevo prvo djelo u kojem se autor suočava sa vlastitom tradicijom, dovršen je 1996. godine, u vremenu kada je hrvatski narod svakodnevno oplakivao bezumlje velikosrpske agresije, a premijerno je izveden 27. srpnja 1996. u Zadru. Kuljerić je, povučen na otok Silbu, i svoju i narodnu tugu dvije godine stavljao u tonove i ritmove, u zvuke, ispovijedajući da je rekvijem nastao “iz duboke želje pretočiti u glazbu ono što je slušao u svome djetinjstvu i otada nosio u sebi, kad su glagoljaški ritusi u njemu pronašli svoj čarobni eho”.

Povodom i u okviru Münchenske Sigurnosne konferencije u Münchenu su bili mnogi sudionici konferencije koji su nazočili ovom koncertu. Prisutan je bio ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske, dr. Gordan Radman, s delegacijom, ministrica kulture RH, gospođa Nina Obuljen-Koržinek, veleposlanik Gordan Bakota, generalni konzul u Münchenu, gospodin Vladimir Duvnjak, gospodin Anton Buklijaš, gospodin Vinko Ljubičić, brigadir Goran Klanac, gospođa dr. Iva Hraste-Sočo, gospođa Nera Miličić, i drugi. Koncertu su prisustvovali i hrvatski svećenici fra Petar Klapež i fra Marinko Vukman te časna sestra Viktorija Vukančić.

Hrvatski dirigent Ivan Repušić, kao šefdirigent Münchenskog radio orkestra, pod čijom je dirigentskom rukom koncert izveden, prije izvedbe je govorio o Igoru Kuljeriću i posebnostima “Glagoljaškog rekvijema”. I kćer skladatelja, gospođa Ivana Kuljarić, također je okupljenima u crkvi Herz Jesu govorila o stvaralaštvu svojega oca.

Iako su ulaznice bile limitirane i prijevremeno rasprodane, koncertu su prisustvovali i brojni ugledni Hrvati. Poslije koncerta, uzvanici su sa delegacijom uživali gostoprimstvo župnika Roberta Hofa i proveli vrijeme u druženju i razgovoru. Generalni vikar nadbiskupija München Freising, Christoph Klingan, u svojstvu domaćina kazao je: „Mi, Münchenski radio orkestar i Nadbiskupija München Freising, smo prilikom sastavljanja programa za 2. koncert u okviru koncertne serije 'Paradisi gloria' svjesno svrnuli pogled na bogatu crkvenu kulturu Hrvatske - zemlju koja trenutno predsjeda Vijećem Europske Unije. Ovim nam je djelom autor poklonio obogaćujući uvid u glazbenu kulturu i umjetnost Hrvatske. Zahvalni smo Igoru Kuljeriću što nam je zapisao ovu velebnu arhaju; jeziku 'rvackom' što nas iskonuje i okuplja; Ivanu Repušiću koji svojim dirigentskim štapićem kroti čarobne ritmove; i svima koji su ovom projektu udahnuli dušu, a posebno gospođi Veroniki Weber, menadžerici Münchenškog radio orkestra, koja je u tom pogledu najzaslužnija za ovu večer!“ (kta/b.m.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. kolovoz 2020.

    Udienza Appello Papa Libano

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: