Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. veljača 2020.

Vijesti

Banja Luka, 27. siječanj 2020.

ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA „POŠTUJMO ŽENE IZ RURALNIH PODRUČJA“

Projekt je financirala Europska unija, a provodio Caritas biskupije Banja Luka u partnerstvu sa Caritasom Austrije

U Banjoj Luci je 23. siječnja 2020. održana završna konferencija projekta „Poštujmo žene iz ruralnih područja“ kojeg je financirala Europska unija, a provodio Caritas biskupije Banja Luka u partnerstvu sa Caritasom Austrije. Opći cilj projekta bio je doprinijeti prevenciji nasilja u obitelji, odnosno nasilja nad ženama u ruralnim područjima općina Glamoč, Prijedor (Ljubija), Kotor Varoš, Prnjavor i Banja Luka.

Ciljna grupa projekta bile su žene iz ruralnih područja, ali i članovi njihovih obitelji, odnosno djeca/mladi, muževi odnosno muškarci iz ruralnih područja, ali i vjerske vođe, predstavnici vlasti, institucija, nevladine organizacije, te lokalna zajednica, jer se samo zajedničkim radom i doprinosom moglo očekivati postizanje kvalitetnih rezultata.

Konferenciji je prisustvovalo više od 50 uzvanika, među kojima su bili predstavnici lokalnih vlasti, javnih i nevladinih organizacija, ali i žene iz ruralnih područja.

Prisutni su bili upoznati s provedenim aktivnostima i rezultatima ostvarenim tijekom tri godine provedbe projekta. U uvodnom dijelu direktor Caritasa biskupije Banja Luka mons. Miljenko Aničić, pozdravio je prisutne i ukazao na važnost rada na pitanjima poboljšanja položaja žena u ruralnim područjima, ali i borbe protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji.

Samo neke od aktivnosti projekta bile su: otvaranje centara u Ljubiji i Glamoču, organiziranje edukativnih i kreativnih radionica, debata, posjete mobilnog tima, savjetovanja i psihosocijalna podrška, studijske posjete, organiziranje javnih rasprava i sastanaka sa donositeljima odluka, jačanje rodne ravnopravnosti, lični razvoj i osnaživanje žena na svim nivoima i sl.

Upravo kroz ovakav vid rada nastojalo se utjecati da žene prepoznaju nasilje i djeluju protiv bilo kakvog štetnog ponašanja, animirati kako pojedince tako i društvo da ne toleriraju obiteljsko nasilje i stanu u obranu žena , te zagovarati uključivanje žena iz ruralnih područja u procese donošenja odluka i razvoj lokalnih politika i strategija. (kta)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. veljača 2020.

    Papa Francesco Messa a Casa Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: