Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Snage sigurnosti u Davosu

Snage sigurnosti u Davosu

Vatikan, 21. siječanj 2020.

PAPINA PORUKA SUDIONICIMA SVJETSKOGA GOSPODARSKOG FORUMA U DAVOSU

„U središtu mora biti čovjek, a ne težnja za moći i profitom”, poručio je Papa menadžerima, političarima i znanstvenicima iz cijeloga svijeta okupljenima u Švicarskoj

Papa Franjo uputio je poruku utemeljitelju Svjetskoga gospodarskog foruma (WEF) Klausu Schwabu i sudionicima jubilarnoga 50. samita koji je 20. siječnja otvoren u Davosu, prenosi Vatican News.

„U središtu mora biti čovjek, a ne težnja za moći i profitom”, poručio je Papa menadžerima, političarima i znanstvenicima iz cijeloga svijeta okupljenima u Švicarskoj te ih upozorio da onaj koji u traženju napretka gazi dostojanstvo drugih, zapravo šteti samome sebi.

Kao predstavnika Svete Stolice papa Franjo u Davos je poslao kardinala Petera Turksona, prefekta Dikasterija za promicanje cjelovitoga ljudskog razvoja. U poruci je nadalje Sveti Otac pohvalio forum kao „arenu u kojoj politička volja i međusobna suradnja mogu naći snagu za nadilaženje izolacije, egoizma i ideološke kolonizacije”.

Papa u poruci nije ponovio svoju tvrdnju iz pobudnice Radost evanđelja iz 2013. „Ova ekonomija ubija”, ali je upozorio da „smo svi dio jedne ljudske obitelji” čime bi se gospodarski moćnici i političari trebali voditi. Važno je napustiti kratkoročne tehnološke ili gospodarske postupke i obratiti više pozornosti na etičku dimenziju, poručio je Papa.

„Materijalističke i utilitarističke vizije očituju nedostatak solidarnosti i ljubavi prema bližnjemu i vode stvarnoj nepravdi. Pravi i cjeloviti ljudski razvoj moguć je samo kada uključuje sve članove ljudske obitelji u zajedničkom nastojanju za opće dobro, istaknuo je Papa.

Pisac enciklike Laudato si’ ponovno se zauzeo za integralnu ekologiju, bratstvo sa svim stvorenim, pojasnivši da treba dobro promisliti koliko je složeno i međusobno povezano sve u našoj zajedničkoj kući. Tada će biti moguć novi humanizam koji povezuje različita područja znanja, i ona na gospodarskom području, i stvara cjelovitiju i integriraniju viziju razvoja. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. rujan 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: