Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

31. ožujak 2020.

Vijesti

Vatikan, 20. siječanj 2020.

PAPA PRIMIO IZASLANSTVO CENTRA SIMON WIESENTHAL

„Neću se umoriti odlučno osuđivati svaki oblik antisemitizma“, rekao je papa Franjo primivši u ponedjeljak, 20. siječnja u audijenciju izaslanstvo Centra Simon Wiesenthal

„Neću se umoriti odlučno osuđivati svaki oblik antisemitizma“, rekao je papa Franjo primivši u ponedjeljak, 20. siječnja 2020. u audijenciju izaslanstvo Centra Simon Wiesenthal.

Papa se u svome obraćanju spomenuo 27. siječnja, dana oslobođenja poljskog logora Auschwitz – Birkenau. „Obljetnica neizrecive okrutnosti koju je čovječanstvo otkrilo prije sedamdeset i pet godina poziv je da zastanemo u šutnji i sjećanju. To nam je potrebno kako ne bismo postali ravnodušni.“ „Tišina čuva sjećanje“, bez kojeg se zatire budućnost, istaknuo je.

Papa je jasno osudio antisemitizam i „njegovo barbarsko ponovno oživljavanje“ u posljednje vrijeme. Pozvao je na „iskrčivanje tla mržnje“, širenje mira, reintegraciju onih koji su marginalizirani, pružanje potpore onima koji su odbačeni te je uputio snažan poziv za suradnju kršćana i Židova kako bi zajedno „obrađivali tlo bratstva“.

Papa Franjo je u svome obraćanju podsjetio na kontakte Svete Stolice i Centra Simon Wiesenthal u borbi protiv „svih oblika antisemitizma, rasizma i mržnje prema manjinama“. „Dijelimo želju da svijet učinimo boljim mjestom u poštivanju ljudskog dostojanstva, dostojanstva koje svima pripada u jednakoj mjeri bez obzira na porijeklo, vjeru i društveni položaj. Veoma je važno učiti toleranciji i međusobnom razumijevanju, slobodi vjeroispovijesti i promicanju socijalnog mira“, istaknuo je Sveti Otac. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. ožujak 2020.

    Papa Francesco: Preghiera e Benedizione “Urbi et Orbi” - LIS

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: