Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

27. veljača 2020.

Vijesti

Vatikan, 19. siječanj 2020.

IZBJEGLIČKA KRIZA U SREDIŠTU MOLITVENE OSMINE ZA JEDINSTVO KRŠĆANA

U petak, 18. siječnja započela je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, u sklopu koje su kršćani iz različitih Crkvi pozvani na susret i zajedničku molitvu

U petak, 18. siječnja 2020. započela je Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, u sklopu koje su kršćani iz različitih Crkvi pozvani na susret i zajedničku molitvu.

Ovogodišnju temu „Iskazivahu nam nesvakidašnje gostoljublje“ (Dj 28, 2) odabrali su predstavnici kršćanskih Crkvi na Malti i otoku Gozu, koji su za tu priliku pripremili materijale. Odabrana je tema zapravo citat iz 28. poglavlja Djela apostolskih, u kojem se spominje brodolom apostola Pavla koji zajedno sa suputnicima dolazi na obalu Malte, gdje ostaje tri mjeseca, prije nastavka putovanja prema Rimu.

U objašnjenju teme, na početku priručnika koji su pripremili malteški kršćani, stoji kako apostol Pavao u spomenutom izvještaju Djela apostolskih predstavlja središte mira u nemiru. On, naime, zna da njegovim životom ne upravljaju sile ravnodušne prema njegovoj sudbini, već se nalazi u rukama Boga kojemu pripada i kojemu služi. Danas se mnogi ljudi suočavaju s istim opasnostima u istom moru. Ista mjesta koja se spominju u Svetom pismu dio su priče današnjih migranata. U raznim dijelovima svijeta mnogi se suočavaju s jednako opasnim putovanjima, kopnom i morem, u bijegu od prirodnih katastrofa, ratova i siromaštva – piše u priručniku.

Tekst dalje govori o migrantima koji su izloženi utjecaju, ne samo prirodnih već i političkih, gospodarskih i ljudskih sila ravnodušnosti, vidljivih u djelima onih koji očajnim osobama prodaju mjesta u čamcima nesigurnima za plovidbu, potom u stavu onih koji ne žele slati brodove za spašavanje ili koji odbijaju brodove s migrantima. Izvještaj nas Djela apostolskih stoga potiče da se zapitamo kao kršćani koji se zajedno suočavaju s migracijskom krizom: Jesmo li pod utjecajem sila ravnodušnosti ili s ljudskošću prihvaćamo, postajući tako svjedoci Božje ljubavi prema svakoj osobi? – stoji u tekstu, uz napomenu da je gostoljubivost nužna vrlina u potrazi za jedinstvom među kršćanima.

Razmatranja molitvene osmine usredotočena su na tekst iz 27. i 28. poglavlja Djela apostolskih, a svaki je dan posvećen drugoj posebnoj temi: pomirenju, svjetlu, nadi, povjerenju, snazi, gostoljubivosti, obraćenju i velikodušnosti. Priručnik za Molitvenu osminu za jedinstvo kršćana pripremila je ekumenska skupina „Kršćani na Malti zajedno“, a odobrila ga je međunarodna komisija sastavljena od predstavnika Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana i Ekumenskog vijeća Crkvi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    25. veljača 2020.

    Papa Francesco Messa a Casa Santa Marta

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: