Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

5. travanj 2020.

Vijesti

Kiseljak, 18. siječanj 2020.

U KISELJAKU OBILJEŽENA 26. OBLJETNICA OSNUTKA 3. GARDIJSKE BRIGADE HVO-A

Misno slavlje predslavio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH

Polaganjem vijenaca pred spomen obilježjem u vojarni u Kiseljaku, koja nosi ime po Mati Lučiću Maturici, Misom zadušnicom u kapelici sv. Martina u krugu vojarne te svečanom akademijom i druženjem bivših pripadnika, u Kiseljaku je na blagdan sv. Ante Pustinjaka, 17. siječnja 2020. obilježena 26. obljetnica osnutka 3. Gardijske motorizirane brigade HVO-a „Jastrebovi“.

Na svečanosti su se okupili brojni bivši zapovjednici i pripadnici HVO-a, na čelu s umirovljenim generalima Ilijom Nakićem, Stankom Soptom i Antom Jelečom, aktivnim generalima u Oružanim snagama BiH Ivicom Jerkićem, Markom Stojčićem i Tomom Kolendom te sadašnjim zapovjednikom vojarne Ilijom Miličevićem. Uz vojne i civilne osobe, koje su na službi vojarni u Kiseljaku, pridružili u se gosti iz cijele BiH i Hrvatske: vojni izaslanik brigadir Marin Gregorović, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata, civilnih vlasti, kulturnoga života i obrazovnih ustanova.

Misu zadušnicu u prepunoj kapelici u krugu vojarne, za vrijeme koje je pjevao vojni zbor sv. Martina, predvodio je mons. Tomo Vukšić, vojni biskup BiH, uz sudjelovanje brojnih svećenika Kreševskoga dekanata, na čelu s vojnim kapelanom don Jakovom Pavlovićem i dekanom fra Zoranom Vukovićem.

Biskup Vukšić je u svojoj propovijedi pozvao vjernike, da svakim danom nadograđuju slobodu, za koju se se izborili hrvatski branitelji, među kojima su mnogi pripadnici brigade „Jastrebovi“. Pozvao je također na molitvu za sve vojne i civilne žrtve rata sa željom da im svima, po zagovor sv. Ante Pustinjaka, bez obzira na ime i uvjerenje, milosrdni Bog oprosti sve slabosti i udijeli vječno spasenje. A tumačeći primjer i način svetosti sv. Antuna, biskup je podsjetio, da je ovaj svetac svoj životni izbor usamljenika i vrlo zahtjevan način duhovnosti u osami, koje je provodio cijelih 80 godina, ostavljao samo u dvama situacijama: kad je trebalo spašavati i pomagati ljude u potrebi i opasnosti zbog progona kršćana te kad je trebalo obraniti jasnoću i cjelovitost kršćanskoga nauka protiv tadašnjih krivovjerja. Taj primjer uvijek je suvremen i potrebito ga je nasljedovati vazda, a osobito u tragičnim vremenima, jer sv. Antun je činio samo ono što katolička vjera naučava: da su ljudi, koje susrećemo na životnim putovima i obrana njihovih prava, dostojanstva i potreba jedini put dokazivanja naše ljudskosti i našega pristajanja uz Isusa, ali i put našega spasenja. Uz to, svojim primjerom čuvanja čistoće katoličke vjere, sv. Antun podsjeća kako je uvijek potrebito, pa i u naše vrijeme, pristajati uz cjelovit katolički nauk, naučavati ga cijeloga i nastojati ga svjedočiti vlastitim životom. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. travanj 2020.

    Santa Marta, 04 aprile 2020, Papa Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: