Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. travanj 2020.

Vijesti

Gornja Močila - Sijekovac, 18. siječanj 2020.

BLAGDAN SV. ANTUNA PUSTINJAKA U ŽUPI GORNJA MOČILA - SIJEKOVAC

Misno slavlje je predvodio vlč. Marijan Piskač, župnik župe Uznesenja BDM u Resniku kod Zagreba

Blagdan sv. Antuna pustinjaka, drugotnog patrona svoje župe proslavili su u petak, 17. siječnja 2020. vjernici župe sv. Antuna Padovanskog u Gornjim Močilima - Sijekovcu u Bosanskoj Posavini.

Duhovni program započeo je molitvom kod kapelice u kojoj se nalazi kip ovog prvokršćanskog sveca. Predvodio ju je trajni đakon Vrhbosanski nadbiskupije vlč. Robert Čabraja, sada na službi u toj župi. Potom su vjernici u procesiji donijeli svečev kip u crkvu gdje je slijedilo svečano euharistijsko slavlje. Uz domaćeg župnika Ivana Tolja, derventskog dekana fra Ivana Marića, i plehanskog gvardijana fra Antu Tomasa Misno slavlje je predvodio vlč. Marijan Piskač, župnik župe Uznesenja BDM u Resniku kod Zagreba. Uz predivne velike božićne jaslice božićnim pjesmama slavlje su uveličali gosti iz Slavonije, muška pjevačka skupina „Biđani“ iz Bickog Sela.

Dirnut svojim prvim pohodom tom ratom opustošenim krajem, iz kojega su i u njegovu župu izbjegli neki od vjernika, na početku mise vlč. Marijan je iskazao svoju tugu na strahote koje su župljani proživjeli, ali i radost na tako veliki broj vjernika koji su došli na misu i tako pokazali da vole svoj rodni kraj, da ga nisu zaboravili.

Ocrtavajući život i djelo sv. Antuna Pustinjaka naglasio je kako je on bio Živo evanđelje. „Sveti Antun Riječ je Božju slušao i doslovno živio u svome životu, a Bog je po njemu činio dobra djela i čudesa. Bio je slobodan od svega materijalnog. Najslobodniji su ljudi koji se bogate u Bogu, oslanjaju na Boga, mole srcem, imaju otvorene ruke za potrebite, susretljivi su, darežljivi, nikome ne reći nemam, ne mogu, ne znam, jer znaju da Bog svojoj djeci daje sve milosti. Sveti Antun živio je svetim životom, i na tu smo svetost svi mi pozvani“, neke su od poticajnih misli propovjednika vlč. Marijana, koji je vjernike na kraju pozvao da se oboružaju Riječju Božjom, da čitaju Sveto Pismo, te u svemu mole zagovor svog nebeskog suzaštitnika sv. Antuna Pustinjaka.

„U ovoj našoj pustinji tradicija proslave sv. Antuna pustinjaka klica je novoga života“, naglasio je župnik Tolj. Vidljivo radostan na osamdesetak okupljenih vjernika na misi, kako svojih župljana tako i vjernika iz okolnih župa, zahvalio im je, ustvrdivši da tako podupiru obnovu ove župe i cijeloga kraja Bosanske Posavine. Zahvalio im je što čuvaju tu tradiciju u tom doista pustom mjestu, u koje se, od 1792. katolika koliko ih je živjelo prije zadnjega rata, vratilo tek 15 i to uglavnom starijih osoba.

Kako je crkva sada i iznutra gotovo obnovljena najavio je da će dogodine kada slave 40. obljetnicu postojanja župe i župna crkva biti posvećena.

I toga su puta druženje nastavili uz zajednički ručak u Sportskom centru.

Još od 1936. kada je sagrađene prva kapelica u tom dijelu Bosanske Posavine vjernici katoličke, muslimanske i pravoslavne vjeroispovijesti hodočastili su i slavili sv. Antuna pustinjaka. Bio je to i jedan od razloga da je u tom mjestu 1981. osnovana župa sv. Antuna Padovanskog. Kako je u zadnjem ratu stara kapelica porušena vjernici su 2004. sagradili novu moderniju, i od tada svake godine ponovno slave tu Misu na blagdan sv. Antuna pustinjaka. (kta/b.l.)

 

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. ožujak 2020.

    Papa Francesco: Preghiera e Benedizione “Urbi et Orbi” - LIS

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: