Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

23. veljača 2020.

Vijesti

Gorice, 18. siječanj 2020.

PROSLAVA PATRONA U ŽUPI GORICE

Svečano Misno slavlje predvodio je vlč. Đuro Živković

U petak, 17. siječnja 2020. župa Gorice proslavila je svog zaštitnika Sv. Antu Pustinjaka. Svečano Misno slavlje predvodio je vlč. Đuro Živković u koncelebraciji s četrnaest svećenika. Misno slavlje bilo je praćeno liturgijskim pjevanjem, a sudjelovalo je oko 160 vjernika, prenosi nedjelja.ba.

Na početku euharistijskog slavlja župnik domaćin vlč. Mirko Ikić pozdravio je sve nazočne.

U prigodnoj homiliji vlč. Živković naglasio je veliku žrtvu i odricanje Sv. Antuna Pustinjaka. „Đavao ga je želio odvratiti od njegove dobre odluke predbacivši mu da imetak koji želi pobijeliti sirotinji, razbacuje se imanjem kojeg je imao dosta, u izobilju. Ta borba protiv napasti podigla je sveca do ruba savršenstva. Što su bile jače napasti Antun je sve više pokorio svoje tijelo. Znao je kontrolirati sva svoja osjetila. Kasno je lijegao, a rano ustajao. Na taj način izbjegavao je i zle misli i sklonosti. Mnogi su ga odlučili slijediti u pustinji. Tako se oko njegove kućice nastani više pustinjaka, kojima je Antun bio kao otac. On ih je sve upućivao na dobro i pokazao im iz vlastita iskustva kao se služiti zemaljskim dobrima i Bogu dobro odgovoriti“, kazao je propovjednik.

Župa Gorice danas broji 160 obitelji s oko 290 vjernika. Prije posljednjeg rata imala je oko 2 000 vjernika, a 2001 samo 171 vjernika. U vrijeme rata svi su župu napustili, koji to nisu učinili bili su ubijeni. U zadnjem ratu u ovoj maloj župi poginulo je 27 osoba. Svi crkveni objekti, župna crkva i kuća bili su uništeni, ali sve se poslije nanovo izgradilo. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. veljača 2020.

    Sette giorni con Francesco

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: