Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

22. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 14. siječanj 2020.

PAPA U BARIJU POVODOM SUSRETA "MEDITERAN, GRANICA MIRA"

Papa Franjo će 23. veljače biti u Bariju, gdje će predvoditi euharistijsko slavlje kojim će završiti susret naslovljen "Mediteran, granica mira"

Papa Franjo će 23. veljače 2020. slaviti Svetu misu u Bariju. Tim će euharistijskim slavljem završiti Susret razmišljanja i duhovnosti naslovljen „Mediteran, granica mira“. Susret, koji je organizirala Talijanska biskupska konferencija, a na kojemu će se okupiti biskupi iz 19 mediteranskih zemalja, održat će se od 19. do 23. veljače. Želja je da on bude laboratorij sinodalnosti, kao stil života – kako je objašnjeno na web stranici te inicijative – koji se treba očitovati u uzajamnom poštovanju, zahvalnosti i njezi odnosa.

U temelju želje organizatora nalazi se uvjerenje da je Crkva na Mediteranu prisutna i djelotvorna, bogata liturgijskim, duhovnim i crkvenim tradicijama, uz današnje mogućnosti jačanja postojećih struktura zajedništva i eventualnoga stvaranja novih. Tom se inicijativom želi pridonijeti promicanju kulture dijaloga i mira za budućnost cijeloga Mediteranskoga bazena – objasnila je Talijanska biskupska konferencija.

Upravo zbog toga plava boja mora u logu susreta predstavlja tu želju za istraživanjem, razmišljanjem, nezadovoljstvom sadašnjim stanjem, i novom komunikacijom među različitim kontekstima okupanima morem. Ruke, pružene jedna prema drugoj, označavaju susret iz čijega ostvarivanja nastaju mostovi, a ne zidovi, kako uvijek podsjeća papa Franjo. Ruke, osim toga, predstavljaju bogatstvo i povijest svakoga teritorija koji izlazi na more, kao i to da jedino slušanje i zajedničko sudjelovanje omogućuju susret.

Stilizirani ljudski likovi pak predstavljaju zanos kojim biskupi Mediterana namjeravaju promicati kulturu dijaloga i izgradnju mira. I na kraju, logo susreta je polukružnoga oblika kako bi podsjećao na dúgu, te tako i na niz koji čine praštanje, mir, te zauzimanje za živi Mediteran i narode koji ga nastanjuju.

Nadbiskup Barija i Bitonta, msgr. Francesco Cacucci, u razgovoru je za Radio Vatikan istaknuo važnost te inicijative u ovom posebnom trenutku povijesti. Tu važnost – prema nadbiskupovim riječima – želi istaknuti i papa Franjom svojom prisutnošću. Na novinarovo pitanje koja bi poruka mogla proizići iz Barija, nadbiskup je kazao kako biskupi žele barem pomoći svima razmisliti o potrebi mira na području toga – kako ga je nazvao Giorgio La Pira – velikog Tiberijadskoga jezera.

Papa Franjo će 23. veljače drugi put posjetiti Bari, a bit će to i njegov četvrti pohod pokrajini Apuliji. Osvrćući se na tu činjenicu, nadbiskup je izrazio uvjerenje da je Papina naklonost povezana s likom svetoga Nikole koji je posebni, „ekumenski“, univerzalni svetac. Možda je sve krenulo trenutnim prijenosom jedne relikvije svetoga Nikole iz Barija u Moskvu i Sankt Peterburg – primijetio je nadbiskup.

Mislim da je izbor Barija za ekumenski susret 7. srpnja 2018. godine bila posljedica toga, a izabrao ga je Sveti Otac – dodao je. Ovaj je put odluku donijela Crkva u Italiji, na tragu dimenzije mosta s Istokom, kojim se odlikuje grad Bari – rekao je nadbiskup Cacucci te na kraju istaknuo da je već u prošlosti Ivan Pavao II. rekao da Bari i Apulija trebaju podsjećati na svoj poziv prema Mediteranu i Africi. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    9. rujan 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: