Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2020.

Vijesti

Novo Selo, 9. prosinac 2019.

BLAGOSLOVLJENE NOVE POSTAJE KRIŽNOGA PUTA U ŽUPI PRESVETOG SRCA ISUSOVA U NOVOM SELU

Misno slavlje predvodio je mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije

Svečano je bilo u župi Presvetog Srca Isusova u Novom Selu u Bosanskoj Posavini na drugu nedjelju adventa, 8. prosinca 2019. Predvodeći u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Slavišom Stavnjakom Misno slavlje mons. Slađan Ćosić, generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije blagoslovio je nove postaje križnoga puta, koje je naslikao župljanin te župe – akademski slikar Željko Martić.

Mons. Ćosić u svojoj je propovijedi govorio o Ivanu Krstitelju kako nas poziva na obraćenje, te da su naša srca su tvrda i teška i teško se mijenjamo. “Nove postaje križnoga puta trebaju nam biti putokaz kako nasljedovati Isusa na križnome putu u svojoj svakodnevnici i vjerničkom životu, te nastojati suobličiti svoj život Kristu”, rekao je među ostalim propovjednik.

Uz postaje križnoga puta, koje je izradio, slikar Martić svojoj je župnoj crkvi, posvećenoj ove godine 28. lipnja, naslikao i darovao oltarnu sliku Srca Isusova, restaurirao kip Srca Marijina I kip sv. Ante. U ime župe i župljana kao domaćin župnik Stavnjak posebno mu je zahvalio na ljubavi i trudu za tako lijepa djela koja je ostavio u svojoj župi, te mu uručio dar – sliku Gospe Guadalupske iz Meksika, gdje je nedavno hodočastio u to najveće Marijansko svetište na svijetu. Također je zahvalio predvoditelju slavlja mons. Ćosiću, te i njemu, kao uspomena na taj dan, darovao sliku Gospe Guadalupske.

Kako su u izradi postaja križnoga puta financijski sudjelovali domaći župljani i prijatelji župe, župnik Stavnjak u znak im je zahvale svakom darivao repliku uokvirene postaje. Zahvalio je i svojim župljanima na svim pripremama oko ovog veličanstvenog slavlja.

Tako je sada njihova novosagrađena ljepotica – župna crkva potpuno obnovljena iznutra ponovno zasjala u svom potpunom sjaju, još ljepša nego je bila prijašnja crkva, koju su neprijatelji u zadnjem ratu porušili do temelja.

Slavlje je pjevanjem animirala s. Ivanka Darojković iz Slavonskog Broda.

Bio je to veliki događaj za sve župljane napose onih 35-ro koji tu stalno žive, kao i onima koji povremeno dolaze, a bilo ih je prija zadnjega rata u župi 3050 Hrvata katolika.

Ugodno druženje uz zajednički objed nastavljeno je u župnoj dvorani, u kojoj su na samom ulazu u subotu, 7. prosinca postavili ploču s imenom sv. Ivana Pavla II., po kojoj ona odsada nosi ime. (kta/b.l.)

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: