Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

18. rujan 2020.

Vijesti

Rim, 9. prosinac 2019.

PAPA MOLIO PRED KIPOM BEZGREŠNE NA ŠPANJOLSKOM TRGU U RIMU

U molitvi pred Gospi posvećenom spomeniku spomenuo je kako je korupcija srca jedna od najvećih opasnosti za čovjeka

Papa Franjo je u nedjelju, 8. prosinca 2019. tijekom popodnevnog tradicionalnog posjeta Španjolskom trgu, gdje se na visokom stupu uzdiže kip Bezgrešne, podignut 1854. na spomen proglašenja dogme o bezgrešnom začeću, povjerio Mariji one koji su izgubili povjerenje i nadu.

U molitvi pred Gospi posvećenom spomeniku spomenuo je kako je korupcija srca jedna od najvećih opasnosti za čovjeka. Zahvalio je Bogu što nam je darovao majku punu milosti, koja nas podsjeća na pobjedu Krista nad zlom.

Papin odlazak na Španjolski trg, postavljanje buketa cvijeća i posjet bazilici Svete Marije Velike je, kako je rekao u svom nedjeljnom nagovoru na susretu u podne s vjernicima na Trgu sv. Petra, gesta sinovske pobožnosti. Papa je prije svega zahvalio Bezgrešnoj Djevici za sve njezine darove čovječanstvu. Što idemo dalje to se više povećava naša zahvalnost Bogu, što je nama grešnicima dao Bezgrešnu Majku, koja nas podsjeća na pobjedu Krista nad zlom. Iako grešnici, nismo više robovi grijeha, molio je Papa, pojašnjavajući kako biti grešnik nije isto što biti i pokvaren. Jedno je pasti i potom se pokajati i uzdignuti se pomoću Božjeg milosrđa, a drugo je licemjerni suživot sa zlom, korupcijom srca, koje izvana izgleda besprijekorno, ali je iznutra puno zlonamjera i kukavičkih sebičnosti. Marija poziva sve na transparentnost i jednostavnost. Veoma nam je potrebo oslobođenje srca od korupcije, najveće opasnosti, istaknuo je Papa, obraćajući se Mariji, povjerivši joj potom sve koji su u Rimu i u svijetu potlačeni obeshrabrenjem, one koji misle da za njih nema više nade jer su njihovi grijesi prebrojni i preveliki te da Bog ne može gubiti vrijeme s njima. Grad će izmijeniti svoje lice, ako Gospodin polomi lance zla u ljudima. Kvaliteta života će postati bolja i društveno ozračje bit će podnošljivije, ustvrdio je Papa i zahvalio Mariji što nas podsjeća da nismo više robovi grijeha, već “slobodni te možemo ljubiti i željeti dobro jedni drugima”, pomagati si kao braća, iako smo različiti. Papa se potom približio invalidima koji su bili oko spomenika te pozdravio upravu grada na čelu s gradonačelnicom Virginijom Raggi i volonterima udruge koja prati bolesnike u Lurd. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: