Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Subotica, 8. prosinac 2019.

XXIII. IZLOŽBA BOŽIĆNJAKA U SUBOTICI

Otvorenje izložbe, koja se može posjetiti radnim danima do 14. prosinca, upriličeno je, 7. prosinca u predvorju Gradske kuće

Etnološki odjel „Blaško Rajić“ pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“ priredio je XXIII. izložbu božićnjaka. Otvorenje izložbe upriličeno je, 7. prosinca 2019. u predvorju Gradske kuće u Subotici. Tradicionalna Izložba božićnjaka održava se od 1997. godine uoči najradosnijeg kršćanskog blagdana Božića.
 
Na početku programa dječji zbor župe Uskrsnuća Isusova nastupio je sa svojom pjesmom „Volim advent”. Nazočne je u ime organizatora pozdravio Svetislav Milanković, pročelnik Odjela za znanost, književnost i umjetnost „Josip Andrić“ pri Katoličkom društvu „Ivan Antunović“. Izrazio je zahvalnost svima onima koji sudjeluju u organiziranju izložbe božićnjaka, kao i udrugama s kojima Katoličko društvo „Ivan Antunović“ surađuje na izložbi božićnjaka.
 
Izložbu je otvorila s. Silvana Milan, iz Družbe kćeri milosrđa, koja slavi 100 godina postojanja.
 
Ona je u svome obraćanju naglasila kako je utemeljiteljica Družbe kćeri milosrđa bl. Marija Petković posebno častila malog Isusa i tu ljubav je usadila i svojim kćerima.
„Mali Isus, Bog – Božić postao je čovjekom, nama u svemu jednak osim u grijehu. Tu Isusovu ljubav večeras gledamo i u ovim prekrasnim božićnjacima koji tako vjerno dočaravaju Njegovo rođenje, i to rođenje u obitelji Marije i Josipa iz Nazareta. U svakom božićnjaku, a osobito u figurama na njima, prepoznaje se vaša ljubav prema svetoj obitelji, prema Isusu, Mariji i Josipu. Na svakom izloženom božićnjaku prepoznaje se božićna radost vaše obitelji. U ovdje izloženim božićnjacima prepoznajem i ljubav bunjevačkih Hrvata prema malom Isusu u kojem gledamo spasitelja svijeta i otkupitelja čovjeka, ali i ljubav prema našim divnim božićnim običajima“, kazala je, između ostalog, s. Silvana.
 
Ove godine održane su radionice u Subotici u župi Uskrsnuća Isusova, kao i u Hrvatskom kulturnom centru „Bunjevačko kolo“, u OŠ „Matko Vuković“, u HKPD „Matija Gubec“ u Tavankutu, na župi u Đurđinu u organizaciji HKPD „Đurđin“, u Žedniku, a ova umjetnost ima i svoje nasljednike, o čemu svjedoči višegodišnje održavanje radionica u vrtićima Marija Petković „Sunčica“ i Marija Petković „Biser“.
 
Na koncu programa dječji zbor župe Uskrsnuća Isusova nastupio je s prigodnom blagdanskom pjesmom „Božić dolazi”.
 
Program je vodila Josipa Stantić. Po završetku programa, Jelena Piuković, pročelnica Etnološkog odjela „Blaško Rajić“ uručila je izlagačima božićnjaka i ostalim sudionicima prigodne zahvalnice.
 
Uz izložene božićnjake, priređene su i dvije prodajne izložbe: Likovnog odjela HKC „Bunjevačko kolo“ iz Subotice i Likovno-slamarskog odjela HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta s kojima Društvo „Ivan Antunović“ njeguje dobru suradnju.
 
Božićnjaci se mogu pogledati radnim danom do 14. prosinca u predvorju Gradske kuće u Subotici. (kta/k.d.) 
 
foto
PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: