Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

21. rujan 2020.

Vijesti

Priština, 6. prosinac 2019.

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O TRGOVINI DJECOM

Održana je u Prištini, o 60. obljetnici Deklaracije o pravima djeteta, te 30. obljetnici Konvencije o pravima djeteta

Euro-Mediteranska mreža za borbu protiv trgovine ljudima organizirala je u od 26. do 30. studenog 2019. u Prištini, Kosovo Međunarodnu konferenciju o trgovini djecom posvećenu 60. obljetnici Deklaracije o pravima djeteta, te 30. obljetnici Konvencije o pravima djeteta. Na konferenciji se okupilo više od 100 predstavnika organizacija Euro Mediteranske mreže ali i stručnjaka iz drugih zemalja koje se bave fenomenom trgovine ljudima, posebice djecom.

Tijekom konferencije je predstavljeno istraživanje koje je provedeno u Caritasu Albanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Jordana, Kosova, Libanona, Slovačke i Ukrajine, uz stručni osvrt regionalnih Caritasovih ureda u Europi i Srednjem Istoku/Centralnoj Africi (MONA). Istraživanje nosi naziv „Nevidljiva djeca, nekažnjeni zločin: djelovanje protiv trgovine djecom“ te se u njemu obrađuju teme migracije, trgovine u konfliktnim zonama, prisilni rad i prisilni brakovi. Ovo istraživanje biti će dostupno u veljači 2020. godine široj javnosti.

Svi sudionici su u manjim skupinama mogli posjetiti programe za žrtve trgovine ljudima u Kosovu i tako razmijeniti iskustva s djelatnicima sigurnih kuća, korisnicima, stručnim pomagačima ali i predstavnicima centara za socijalni rad, policije i drugih institucija u Prištini, Gjilanu, Lipjanu i Mitrovici, gdje su organizirane studijske posjete.

S obzirom da se program Euro Mediteranske mreže za borbu protiv trgovine ljudima provodi od 2010. godine, održane su radionice kapitalizacije znanja, kako bi svi sudionici a i mreža Caritasa u svijetu profitirala od spoznaja i metodologija stečenih u mreži. Tijekom kapitalizacije razgovaralo se o stečenim znanjima kroz devet godina programa, istraživanja i kampanja, identificirale su se dobre točke transregionalne suradnje, pripremila se dva kratka video zapisa o programu i važnosti suradnje u mreži, te pripremilo sveobuhvatno izvješće o samom programu mreže. Izvješće će biti objavljeno u siječnju 2020. godine i sadržavati će rezultate dobivene u pojedinim zemljama ali i rezultate zajedničkog rada na polju prevencije i suzbijanja trgovine ljudima.

Caritas Bosne i Hercegovine provodi program prevencije trgovine ljudima od 2005. godine i nastoji kroz preventivne aktivnosti zaštiti osobe u riziku, te im omogućiti ekonomsko osamostaljivanje. Od samih početaka je Caritas Bosne i Hercegovine aktivno sudjelovao u svim aktivnostima Euro Mediteranske mreže za borbu protiv trgovine ljudima, te implementirao značajne programe u partnerstvu s drugim članovima mreže, u suradnji s drugim domaćim nevladinim organizacijama i državnim institucijama. S obzirom na razvoj fenomena trgovine ljudima u BiH ali i regiji potrebno je sustavno djelovanje i na području prevencije, kroz umrežavanja i partnerstva. (kta/caritas bih)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    6. rujan 2020.

    Papa Francesco Angelus

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: