Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

Vatikan, 6. prosinac 2019.

PAPA FRANJO: JASLICE NAS PODSJEĆAJU NA TO ŠTO JE UISTINU BOŽIĆ

Papa u audijenciju primio izaslanstvo općina koje su darovale božićnu jelku i jaslice za Trg svetoga Petra

To je originalan način naviještanja Evanđelja u svijetu koji ponekad kao da se boji prisjetiti se što je zapravo Božić – istaknuo je, 5. prosinca 2019. papa Franjo, govoreći o božićnim jaslicama pred oko 600 izaslanika dviju talijanskih općina koje su darovale ovogodišnju božićnu jelku i jaslice za Trg sv. Petra.

Drvene jaslice izradili su majstori iz Scurellea, malenoga sela u podnožju Alpi, dok je božićna jelka stigla iz općine Rotzo, u blizini grada Vicenze. Svečanošću inauguracije koja je održana 5. prosinca predsjedali su kardinal Giuseppe Bertello i biskup Fernando Vérgez Alzaga, predsjednik i generalni tajnik Uprave Države Grada Vatikana.

Papa je izaslanstvima talijanskih općina izrazio zahvalnost na darovanim jaslicama i jelki, ali se osvrnuo i na oluju koja je prošle godine opustošila mnoga područja u pokrajini Veneto. Današnji mi susret pruža priliku da ponovno ohrabrim vaše stanovništvo koje je prošle godine pretrpjelo razornu prirodnu katastrofu, u kojoj su uništena čitava šumska područja. To su događaji koji nas plaše, alarmni signali koje nam odašilje stvoreno i koji od nas traže da odmah donesemo učinkovite odluke kako bismo zaštitili naš zajednički dom – rekao je Papa.

Sveti je Otac, osim toga, izrazio zadovoljstvo što će na mjestu gdje je posječena darovana jelka, kao i još nekoliko stabala namijenjenih raznim vatikanskim prostorima, biti zasađeno 40 novih stabala. Primijetio je kako drvo koje su darovali predstavlja znak nade za njihove šume, kako bi ih što prije očistili i započeli pošumljavanje.

Papa je podsjetio na posjet Grecciu prošle nedjelje, gdje je potpisao Apostolsko pismo „Admirabile signum“, o značenju jaslica koje su – kako je istaknuo – jednostavan i divan znak naše vjere. Primijetio je pritom kako je lijepo da tu tradiciju roditelji prenose djeci i djedovi i bake svojim unucima. To je originalan način naviještanja Evanđelja u svijetu koji ponekad kao da se boji prisjetiti se što je zapravo Božić te briše kršćanske znakove kako bi zadržao samo one koji pripadaju banalnoj, trgovačkoj mašti – rekao je papa Franjo.

Prije nego što je dao svoj blagoslov, Sveti je Otac zazvao zagovor Blažene Djevice Marije, koja je primila Sina Božjega u slabosti ljudske naravi, kako bi nam pomogla vidjeti Isusovo lice u onima koji pate te nas podržala u solidarnosti s najranjivijima i najslabijima. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: