Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

3. kolovoz 2020.

Vijesti

New York, 6. prosinac 2019.

PAPA FRANJO I VELIKI IMAM AL-TAYYEB PREDLAŽU USTANOVLJENJE SVJETSKOGA DANA LJUDSKOGA BRATSTVA

Osim posebnoga međunarodnog dana posvećenoga ljudskom bratstvu, predlaže se i svjetski sastanak na vrhu o toj temi

Članovi Višeg odbora za postizanje ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život, koje predvode kardinal Ayuso Guixot i sudac Muhammad Abd al-Salam, susreli su se u New Yorku s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Antóniom Guterresom, i predali mu poruku pape Franje i velikog imama Al-Azhara, Ahmeda Al-Tayyeba. U njoj predlažu da se 4. veljače proglasi Svjetskim danom ljudskoga bratstva i traže da Ujedinjeni narodi, zajedno sa Svetom Stolicom i Al-Azharom, sudjeluju u organizaciji, u skoroj budućnosti, svjetskog sastanka na vrhu o ljudskom bratstvu.

Glavni je tajnik Ujedinjenih naroda Guterres izrazio zadovoljstvo i raspoloživost za tu inicijativu, te istaknuo važnost rada u službi cijeloga čovječanstva. Osim toga, odredio je da Adama Dieng, posebni savjetnik glavnoga tajnika Ujedinjenih naroda za govor o mržnji i sprječavanje genocida, bude predstavnik Ujedinjenih naroda, da prati predložene aktivnosti i surađuje s Višim odborom.

Viši je odbor ustanovljen 20. kolovoza ove godine u svrhu postizanja ciljeva sadržanih u Dokumentu o ljudskom bratstvu koji su papa Franjo i veliki imam Al-Azhara Ahmad Al-Tayyeb potpisali u Abu Dhabiju 4. veljače ove godine. Članovi su odbora kršćani, muslimani i Židovi, a njime predsjeda Miguel Ángel Ayuso Guixot, predsjednik Papinskoga vijeća za međureligijski dijalog. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. kolovoz 2020.

    Le parole del Papa per il lavoro - Angelus 2020 08 02

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: