Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Vatikan, 19. studeni 2019.

PAPA: MOLIM ZA SVIJET BEZ ATOMSKOGA ORUŽJA

Uoči početka 32. inozemnog putovanja papa Franjo uputio je video-poruku japanskim domaćinima

Uoči početka 32. inozemnog putovanja papa Franjo uputio je video-poruku japanskim domaćinima.

U poruci na španjolskom jeziku Papa moli Japance da se bore za zaštitu života i sigurni i dugotrajni mir, prenosi Vatican News. „Kada je mir stvarnost tada se ne može povući; čovjek ga brani svim sredstvima“, poručio je Papa.

Govorio je i o nemoralnoj upotrebi atomskoga oružja i vrednotama istinskoga mira kojega se ne može potkopati. Papa u Zemlju Izlazećega Sunca dolazi nakon posjeta Tajlanda te će od 23. do 26. studenoga pohoditi Tokio, Nagasaki i Hirošimu. Geslo pohoda je „Zaštititi svaki život“, uzeto iz „Kršćanske molitve u zajedništvu sa stvorenim svijetom“ kojom završava Papina enciklika Laudato si’ o brizi za zajednički dom, kao poziv je na poštovanje dostojanstva svake osobe, ali i okoliša, posebno u zemlji u kojemu je trajno prisutna nuklearna prijetnja, na što se Sveti Otac osvrnuo u video-poruci. Podsjetio je na patnju Japanaca koju su podnijeli u ratnoj povijesti i ponovno snažno upozorio na opasnost upotrebe nuklearnoga oružja.

„Zajedno s vama molim se da nikada više u ljudskoj povijesti ne oslobodi razarajuća sila atomskoga oružja. Njegova je upotreba nemoralna“, poručio je Papa Japancima i ohrabrio na put prema miru „koji se ne mora skrivati“.

Pritom upravo kultura dijaloga, bratstva, osobito među različitih religijskih tradicija, može pomoći nadvladati podjele, promicati poštovanje ljudskoga dostojanstva i cjelovitom razvoju svih naroda, istaknuo je Papa.

Štititi život znači ujedno štiti stvoreno, dodao je Sveti Otac, izražavajući radost što će imati priliku vidjeti velike prirodne ljepote kojima se Japan odlikuje i sa svima zajedno izraziti želju za njegovom intenzivnijom zaštitom, kao i zaštitom našega „zajedničkoga doma“. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    16. rujan 2020.

    Il Papa: la terra va contemplata e protetta e spetta a ciascuno di noi

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: