Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. srpanj 2020.

Vijesti

Beč, 19. studeni 2019.

SLUŽBA ZA PRAĆENJE NETOLERANCIJE I DISKRIMINACIJE KRŠĆANA PREDSTAVILA IZVJEŠTAJ ZA 2018.

Dokumentirano je 325 slučaja fizičkog nasilja i zakonskih ograničavanja vjerskih sloboda u 14 europskih zemalja

Služba za praćenje netolerancije i diskriminacije kršćana sa sjedištem u Beču „Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians" (OIDAC) predstavila je u ponedjeljak, 18. studenoga izvještaj za 2018. godinu.

Diljem Europe jača diskriminacija kršćana i napadi na kršćanske ustanove, pokazuju podaci iz izvještaja koji dokumentira 325 slučaja fizičkog nasilja i zakonskih ograničavanja vjerskih sloboda u 14 europskih zemalja, prenosi Kathpress.

Predstavljajući dokument na 60 stranica voditeljica službe Ellen Fantini istaknula je da opisani slučajevi ilustriraju dosege i obilježja neprijateljstva koje kršćani doživljavaju u svakodnevnom životu – od problema na područjima priziva savjesti, vjerskih sloboda i slobode govora, roditeljskih prava do fizičkoga nasilja ili pustošenja crkvi. Dodala su kao i prethodnih godina kršćani tražitelji azila izloženi posebnim teškoćama.

S požarom u pariškoj katedrali Notre-Dame ove su godine brojni izvještaji o vandalizmu u francuskim crkvama i na grobljima dobili svjetsku pozornost. No, taj je trend počeo godinu prije toga te je uočeno povećanje broja napada na crkve, uništenja vjerskih simbola i ciljano oskvrnjivanje kršćanskih svetih mjesta u 2018. diljem Europe, kazala je Fantini. Upozorila je da će temeljna prava i u Europi ostati prazne riječi ako njima neće raspolagati svi građani. Među ostalima navode se slučajevi ograničavanja roditeljskih prava iz Norveške, gdje je istraženo djelovanje agencije za zaštitu djece „Barnevernet”, u Velikoj Britaniji opisuje se ograničavanje molitve u javnosti, a u Irskoj, Francuskoj, Švedskoj i u drugim europskim zemljama zdravstveno osoblje prisiljeno je birati između radnog odnosa i savjesti.

Izvještaj je dostupan na poveznici ovdje. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: