Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

24. rujan 2020.

Vijesti

Donji Višnjik, 18. studeni 2019.

KARDINAL PULJIĆ BLAGOSLOVIO FILIJALNU CRKVU DUHA SVETOGA U DONJEM VIŠNJIKU

Pod Svetom misom u župi sv. Franje Asiškog u Bosanskoj Posavini

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić blagoslovio je u nedjelju, 17. studenoga 2019. filijalnu crkvu Duha Svetoga u Donjem Višnjiku - župa sv. Franje Asiškog u Žeravcu u Bosanskoj Posavini i predvodio svečano Misno slavlje. Uz domaćeg župnika fra Mirka Filipovića suslavili su derventski dekan fra Ivan Marić, prijašnji župnici te župe; fra Anto Tomas, plehanski gvardijan, fra Velimir Zirdum i fra Ivan Ćurić, te nadbiskupov tajnik vlč. Štefan Marković. Posluživao je trajni đakon vlč. Robert Čabraja. Slavlje na kojem je sudjelovalo dvjestotinjak vjernika pjevanjem je animirao dekan Marić.

Aktualizirajući nedjeljna čitanja kardinal Puljić u prigodnoj je homiliji vjernike upozorio da se ne prepuste duhu nemorala koji nema osjećaja za svetost, da ne izgube dostojanstvo kršćanina vjernika, da ne izgube vjernost Bogu, Crkvi i svom hrvatskom narodu. Ukazao je na opasnost da nam zarada bude važnija od našeg rada kojim se ostvarujemo, te pozvao da učimo svoje djecu raditi, a ne uživati.

Nadalje je svratio pozornost da smo na ovoj zemlji privremeno te da moramo živjeti tako da budemo spremni zakoračiti na onaj svijet s vjerom u Isusova obećanja. Posvjestivši da nas na ovoj zemlji čekaju progonstva jer je kršćanstvo uvijek izazov, uputio je da snagu za život tražimo u Božjoj kući. „Ovu crkvu gradimo da u njoj jačamo svoju vjeru, gdje se svi osjećamo kod kuće, kod svoga Boga, gdje slušajući Božju riječ rastemo u vjeri, da nam sakramenti krijepe dušu, da nam najsvetiji događaj bude euharistija...“, rekao je kardinal Puljić posvjestivši da je oltar simbol Krista, a Sveta misa žarište gdje mi obnavljamo svoje spasenje.

„Na Misu doći nije zapovijed, nego je to potreba, jer mi trebamo svoga Boga, trebamo Isusa, trebamo spasenje, trebamo hrabrost vjere. Zato kažemo da je crkva simbol identiteta, ona predstavlja nas, jer mi smo hram Božji - živa Crkva koja se ovdje obnavlja, jača. Blagoslivljajući ovo zdanje, blagoslivljam vas - živu Crkvu da se svi osjećate braćom i sestrama, djecom Božjom, da prepoznate sebe i svoj put posvetite živeći po Božjim zapovijedima. Vi ste ta hodajuća Crkva gdje god bili, koja ovdje svjedoči za Krista“, neke su od snažnih i ohrabrujućih kardinalovih poruka vjernicima toga kraja, koji je u zadnjem ratu doživio velika i materijalna i duhovna razaranja. Proglašavajući i službeno Duha Svetoga za naslovnika te crkve molio je da nas sve Duh Sveti istinski prosvjetljuje i vodi naše duše da budemo vjerni postojani i ustrajni na Božjem putu.

Župnik fra Mirko na kraju je zahvalio kardinalu Puljiću na predvođenju tog velikog događaja za cijelu župu, zahvalio je svojim župljanima, napose predsjedniku Mjesne zajednice Peji Gubercu i Juri-Juriši Krajinoviću koji su s ljubavlju gradili i uređivali svoju crkvu koja je u ratu bila devastirana. Zahvalio je obitelji fra Ivana Ćurića koja je crkvi darovala oltar, svim donatorima te nazočnom predstavnicima društveno-političkih vlasti iz BiH i Hrvatske.

Zapjevalo se i zasviralo na šargiji poslije Mise ispred crkve, a potom je druženje uz zajednički ručak nastavljeno u Mjesnom domu koji su vjernici također sagradili i lijepo uredili.

Govoreći o povijesti župe sv. Franje asiškog u Žeravcu župnik fra Mirko je rekao kako je osnovana 1862. odvajanjem od župe Plehan. Po dolasku u Žeravac franjevci su osnovali 1858. godine prvu pučku školu. Župna crkva u ratu 1992. je porušena, a u tijeku je gradnja nove crkve. Gradnja filijalne crkve u Donjem Višnjiku dovršena je pred početak Domovinskog rata. U ratu je devastirana te su je vjernici 2001. godine obnovili, a ove godine dovršili i njezino unutarnje uređenje.

Prije zadnjega rata, 1992. župa, koju čine naselja Žeravac, Bosanski Lužani, Grk, Vinska, Višnjik i Vrela imala je 2.381 vjernika, a danas ima tek 230 katolika. U Donjem Višnjiku živjelo ih je 617, a danas ih tu stalno živi tek 50-ak. No, da vole svoj kraj, iako se u njega nisu stalno vratili, pokazuju vjernici svojom složnošću i zauzetošću te su uz lijepo obnovljenu i uređenu crkvu, mnogi obnovili svoje kuće, sagradili Mjesni dom, ambulantu, asfaltirali put i u svoj rodni kraj često dolaze. (kta/b.l.)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: