Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

26. rujan 2020.

Vijesti

Subotica, 18. studeni 2019.

PROSLAVA 25. OBLJETNICE IZLAŽENJA KATOLIČKOG LISTA „ZVONIK“

Svetu misu je predvodio subotički biskup mons. Ivan Penzeš, a propovijedao je glavni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin

U nedjelju, 17. studenog 2019. proslavljena je 25. obljetnica izlaženja Katoličkog lista „Zvonik“ Svetom misom u župi sv. Roka u Subotici. Svetu misu je predvodio subotički biskup mons. Ivan Penzeš, a propovijedao je glavni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin, a potom je održana svečana akademija u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Na Svetoj misi u propovijedi vlč. Vinko je rekao: U povijesti naše biskupije postojali su brojni časopisi informativnog i duhovnog karaktera, ali je jedan od njih kroz 25 godina rastao i stasao u jedan ozbiljan i stabilan list koji je postao ogledalo vjernika Hrvata u Subotičkoj biskupiji. Upravo zato što je nastao kao plod zajedništva svećenika s hrvatskog govornog područja, a rastao u zajedništvu ove župske zajednice. On nam večeras svjedoči da ako "hram našeg zajedništva" ostane utemeljen na čvrstoj stijeni - Kristu, ostat će postojan unatoč svim nesigurnostima koje vrijeme u kojem živimo nosi sa sobom. Prije blagoslova na Svetoj misi prisutni vjernici pozvani su da dođu na svečanu akademiju.

Na svečanosti su nazočili bivši urednici, članovi uredništva, vjerni dopisnici, suradnici i čitatelji Katoličkog lista Zvonik te brojni gosti ispred generalnog konzulata R. Hrvatske u Subotici, g. Mihael Tomšić i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća gđa. Jasna Vojnić sa suradnicima. Nakon uvodnih riječi, na akademiji su pročitani pozdravi onih koji nisu mogli nazočiti proslavi: predsjednika Hrvatske biskupske konferencije i nadbiskupa zadarskog mons. Želimira Puljića, direktora Uprave za suradnju s crkvama i vjerskim zajednicama Vlade Republike Srbije, dr. Milete Radojevića, državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, g. Zvonko Milas. O samom nastanku „Zvonika“ govorio je mons. dr. Andrija Anišić, kome je povjerena prva dužnost glavnog i odgovornog urednika. Marko Tucakov, jedan od dopisnika Katoličkog lista „Zvonik“ koji priprema tekstove iz mjeseca u mjesec i prati vjerske i kulturne događaje govorio je na temu Kome, kako i gdje su zvonila zvona „Zvonika“. Proslavi jubileja nazočio je Siniša Kovačić, glavni urednik Hrvatske katoličke mreže koja djeluje u Zagrebu od 2018. godine. On je govorio na temu Potencijali katoličkih medija – Hrvatska katolička mreža. Pred sam kraj proslave jubileja prisutnima se obratio glavni i odgovorni urednik „Zvonika“ vlč. Vinko Cvijin, te je nakon svoje upućene riječi zahvale podijelio zahvalnice onima koji su pomogli u stvaranju „Zvonika“ iz broja u broj u ovih 25. godina.

Program proslave jubileja uzveličao je Zbor Collegium musicum catholicum skladbama subotičanina Albe Vidakovića, program je vodio Dario Marton, a cijelu proslavu jubileja mogli su pratiti u izravnom prijenosu i slušatelji Radio Marije. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    20. rujan 2020.

    Papa Francesco: Prepariamoci al prossimo Congresso Eucaristico a Budapest

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: