Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

9. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 15. studeni 2019.

PAPA FRANJO I POGLAVAR ANGLIKANSKE CRKVE NAMJERAVAJU ZAJEDNO POSJETITI JUŽNI SUDAN

Tiskovni ured Svete Stolice objavio je priopćenje sa susreta dvojice crkvenih poglavara održanog, 13. studenoga u Vatikanu

Papa Franjo i poglavar Anglikanske crkve Justin Welby namjeravaju zajedno posjetiti Južni Sudan, objavio je Tiskovni ured Svete Stolice u priopćenju sa susreta dvojice crkvenih poglavara održanog, 13. studenoga 2019. u Vatikanu.

Do posjeta bi moglo doći čim nastupi smirivanje političkih prilika u toj afričkoj zemlji i uspostavi se privremena vlada nacionalnog jedinstva, kako je predviđeno prošlih dana postignutim sporazumom u Ugandi, a do doga bi moglo doći kroz naredna tri mjeseca.

Papa i canterburyjski nadbiskup, kako se navodi u priopćenju, osvrnuli su se „tijekom prijateljskih razgovora i na stanje kršćana u svijetu kao i određene situacije međunarodne krize“, a posebno je bilo riječi o stanju u toj afričkoj zemlji.

Dvojica crkvenih poglavara ustoličeni su prije 80 mjeseci gotovo u isto vrijeme: papa Franjo 13. ožujka, a canterburyjski nadbiskup Justin Welby 21. ožujka 2013. Tri mjeseca kasnije došlo je do njihovog prvog susreta u Vatikanu. Welby je iste godine na susretu vođa anglikanske Crkve u dva navrata citirao papu Franju, navodeći put kojim bi trebala kročiti i Anglikanska crkva u ovom dobu velikih promjena u kojima kršćani moraju čuvati Evanđelje, koje mijenja pojedince, narode i društvo. U međuvremenu su se susreli već u tri navrata.

Papa Franjo je u više navrata javno potvrdio svoje zanimanje za sudanske narode. U travnju ove godine je priredio u Domu sv. Marte u Vatikanu duhovne vježbe na kojima su sudjelovali predstavnici građanskih i crkvenih vlasti Južnog Sudana. Tom se činu duhovno pridružio i nadbiskup Welby.

Papa Franjo najavio je u svom Angelusu u nedjelju, 11. studenoga kako planira iduće godine posjetiti Južni Sudan. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: