Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

5. srpanj 2020.

Vijesti

Nadbiskup Héctor Miguel Cabrejos Vidarte

Nadbiskup Héctor Miguel Cabrejos Vidarte

Vatikan, 15. studeni 2019.

CELAM: CRKVA KAO TIJELO NE DIJELI SAMO BOL NEGO I NADU

U poruci čileanskom narodu i Crkvi u toj, ali i drugim latinskoameričkim zemljama koje proživljavaju tešku situaciju, predsjednik CELAM-a poziva na pronalazak puteva dijaloga

Predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), nadbiskup Héctor Miguel Cabrejos Vidarte, uputio je poruku čileanskom narodu i Crkvi u toj zemlji, kao i ostalim narodima Latinske Amerike i Kariba, u kojoj je primijetio da je na tom području došlo do neviđene društvene eksplozije. Istaknuo je pritom da Crkva kao tijelo ne dijeli samo bol nego i nadu. Moramo insistirati na potrazi za mirom kroz dijalog, uz sudjelovanje svih aktera i institucija, kako bi se tražila stvarna rješenja te se usmjerilo na opće dobro – poručio je Cabrejos Vidarte.

Nadbiskup je u poruci svoje misli usmjerio prvenstveno na čileanski narod koji trpi agresiju i nasilje, a posebice na njegove najugroženije pripadnike. Podsjetio je pritom na nedavnu izjavu Čileanske biskupske konferencije da ljudi nisu umorni samo zbog nepravde nego i zbog nasilja. Osvrnuo se također na stanje u drugim latinskoameričkim i karipskim zemljama, u kojima čitave obitelji trpe zbog nasilja, posebice u Boliviji, Venezueli, Haitiju, Hondurasu, Nikaragvi, Portoriku, Ekvadoru i Peruu. Uzroke nezadovoljstva treba tražiti u korupciji, manjkavoj demokraciji, siromaštvu, nejednakosti, nezaposlenosti te lošoj kvaliteti i nedostupnosti zdravstvenih usluga, obrazovanja i javnoga prijevoza – primijetio je nadbiskup Cabrejos Vidarte.

Uz odlučno odbacivanje nasilja odakle god dolazilo, predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike zatražio je od vlasti da provode politiku koja se temelji na slobodi, pravdi, jednakosti i skrbi za zajednički dom kako bi ljudima uistinu bio zajamčen cjeloviti razvoj. Na kraju je podsjetio da politika nije pozvana služiti osobnim ambicijama ni samovolji stranaka, upozorivši da imunitet koji uživaju mnogi političari nikada ne smije prijeći u nekažnjivost. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    2. srpanj 2020.

    LUGLIO: LE NOSTRE FAMIGLIE

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: