Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

6. lipanj 2020.

Vijesti

Beč, 9. studeni 2019.

AUSTRIJSKI BISKUPI PODRŽALI SINODALNI PRIJEDLOG O SVEĆENIČKOM REĐENJU OŽENJENIH

Biskupi pozdravljaju i podržavaju i ove prijedloge koji se trenutno odnose na područje Amazonije

Biskupi okupljeni na Sinodi o Amazoniji pozvali su u Završnom dokumentu na prihvaćanje i oženjenih muškaraca kao kandidata za svećenike, a austrijski su biskupi na kraju jesenskog plenarnog zasjedanja BK u samostanu Laab im Walde, u petak 8. studenog 2019., podržali taj prijedlog sinodalnih otaca. Uz to su u priopćenju sa zasjedanja nadodali da je “osnovni oblik svećeničke službe u Katoličkoj Crkvi rimskog obreda i dalje celibatarski oblik života”.

Tema Sinode biskupa u listopadu bila je “novi putevi za Crkvu” u regiji koja je 80 puta veća od Austrije, podsjetila je Austrijska biskupska konferencija. U potrazi za odgovarajućom pastoralnom skrbi, velika većina članova Sinode izjasnila se u korist mogućeg svećeničkog ređenja oženjenih muškaraca, a taj prijedlog nalazi se i u Završnom dokumentu Sinode koji je predan Papi Franji. Oženjeni muškarci, koji bi uz vlastito zanimanje imali i odgovarajuću obuku i probaciju, prethodno bi bili trajni đakoni u župnom pastoralu.

Rimski biskup odmah je rekao da već do kraja ove godine želi završiti i objaviti postsinodalnu apostolsku pobudnicu, prenosi Fratellanza umana.

Sinoda je, podsjećaju austrijski biskupi, pozvala na mogućnost uvođenja nove službe (ministerija) ’voditeljice zajednice’, a od Pape je, također, zatraženo da preispita mogućnost otvaranja đakonata i za žene. Austrijski biskupi pozdravljaju i podržavaju i ove prijedloge koji se trenutno odnose na područje Amazonije, stoji u priopćenju na kraju zasjedanja BK (kta)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    4. lipanj 2020.

    A giugno il Papa chiede di pregare per tutti coloro che vivono delle difficoltà

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: