Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

19. veljača 2020.

Vijesti

Zagreb, 7. studeni 2019.

NOVI GLAS KONCILA

Izvještaj i fotografija sa svečane Euharistije iz zagrebačke prvostolnice uz 350. obljetnicu Sveučilišta u Zagrebu otvara novi, 45. broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila

Izvještaj i fotografija sa svečane Euharistije iz zagrebačke prvostolnice koju je predvodio kardinal Josip Bozanić uz 350. obljetnicu Sveučilišta u Zagrebu i početak nove akademske godine otvara novi, 45. broj katoličkoga tjednika Glasa Koncila s nadnevkom 10. studenoga uz poruku da je sveučilište „važan sudionik razvoja hrvatskoga bića u srednjoj Europi“.

O povijesnim prijeporima u Hrvatskoj vezanim uz 20. stoljeće, čije nerazjašnjavanje dovodi do manipulacija u komentaru naslovljenom „Dug put do istine“ piše glavni urednik mons. Ivan Miklenić, među ostalim, istaknuvši: „Budući da samo istina o prošlosti može biti temelj na kojem se može graditi zdrava sadašnjost i budućnost, Hrvatskoj su silno potrebni slobodni povjesničari, koji će dosljedno slijediti znanstvene povijesne metode te bez ikakvih ideoloških ili političkih naočala tražiti i iznositi istinu“.

Španjolski redatelj Juan Manuel Cotelo uoči dolaska u Hrvatsku i premijere filma „Najveći dar“ koji tematizira oprost, u Glasu Koncila u intervjuu otkriva na koji način puni kinodvorane filmovima vjerske tematike. Tvrdi da ljubav može pobijediti svaku manifestaciju mržnje, a osvrćući se na to koliko filmska industrija podilazi većoj gledanosti, kazao je: „Znam mnoge filmske profesionalce koji u potpunosti zanemaruju učinak koji njihovi filmovi mogu izazvati na gledatelje. Mi smo potvrdili da postoji univerzalna potražnja za filmovima koji nude nadu, ljubav, vjeru, ali ponuda je oskudna“.

Zašto je u Hrvatskoj Martinje poznatije od samoga svetca – odgovor na to pitanje pokušava dati dr. Ines Sabotič, sveučilišna profesorica i predsjednica Kulturnoga centra sv. Martina koja promovira ispravan način slavljenja svetomartinske tradicije. Oni naglasak stavljaju na to da je sv. Martin svetac kraljeva i siromaha, a da se ne veže samo uz vino.

Primjer ekumenizma na djelu vidljiv je u suradnji dviju Crkava – Makedonske pravoslavne i Katoličke, koja u četiri velika hrvatska grada daje svoje crkve i kapele za okupljanje makedonskih vjernika. O toj suradnji govori protojerej stavrofor Kirko Velinski.

Teološki osvrt u ovom broju potpisuje dr. fra Luka Marković koji se pita imaju li pravo minimalisti ili maksimalisti, dok mladi u svojoj rubrici pišu o knjizi kao životnoj suputnici.

Reportaža je posvećena slavonskobrodskoj župi bl. Alojzija Stepinca, a novi broj Glasa Koncila donosi fotografije 19 redovnica koje su u 2019. godini rekle vječno „da“ Isusu te dale doživotne zavjete na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine te se na taj način ističe važnost redovništva u današnjem društvenom i crkvenom kontekstu.

Prilog Glasa Koncila „Prilika“ u rubrikama Psihologija govori o ranjenosti i poniženosti zbog lažnih izjava, dok se „Ekonomija“ bavi dodjelom Nobelove nagrade za ekonomiju koja je otišla u ruke onima koji razvijaju programe za ublažavanje siromaštva. (kta/ika)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    18. veljača 2020.

    Il Papa a Santa Marta: il cuore duro porta alle guerre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: