Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. srpanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 22. listopad 2019.

SASTANAK RADNE SKUPINE CARITASA EUROPA ZA INSTITUCIONALNO ZAGOVARANJE

Sudjelovali su predstavnici Caritasa Europa, Caritasa Italije, Caritasa Malte, Caritasa Ukrajine i Caritasa BiH

Caritas Europa je organizirao redoviti susret radne skupine za Institucionalno zagovaranje u Caritasu Grčke u periodu od 16. do 18. listopada 2019. kao i studijsku posjetu projektima koje provodi Caritas Grčke u okviru Institucionalnog jačanja Caritasa.

Redoviti sastanak bio je posvećen planiranju aktivnosti, pripremi priručnika Caritasa Europa za Institucionalno zagovaranje i strateškom planiranju za Caritas Europa za period 2020. – 2028. Iduće godine radna skupina će pripremiti priručnik koji će biti utemeljen na iskustvima mreže Caritasa u Europi, praksama u zagovaranju i jačanju pozicije Caritasa unutar interne mreže kao i suradnji sa lokalnim i državnim institucijama. U okviru ove radne skupine ranije je organiziran je forum, studijska posjeta u Caritas Srbije i Caritas Grčke te provedeno istraživanje o institucionalnom zagovaranju sa primjerima dobre prakse iz 11 Caritasa u Europi, od kojih su dva primjera Caritasa Bosne i Hercegovine.

Program Studijske posjete Caritasu Grčke pomogao je sudionicima bolje upoznavanje situacije u Grčkoj, razvoju situacije nakon izbjegličke i migrantske krize te suradnju s državnim institucijama nakon izbora na ljeto 2019. Caritas Grčke je organizacija koja je predstavila svoju strukturu djelovanja u 11 biskupijskih Caritasa i 1 nacionalni Caritas, te izazove s kojima se susreće što se tiče velikog broja zahtjeva za pomoć kao i velikog broja priliva migranata. Susret sa predstavnicima Ministarstva za civilna pitanja pomogao je prezentiranje djelovanja Caritasa u Grčkoj ali i drugih Caritasa u Europi. Inovativni pristup u projektima Odiseya i Impact Hub prezentirani su projekti izobrazbe dugoročno nezaposlenih osoba i njihovog zapošljavanja te predstavljeno socijalno poduzeće Sxedia, koje ima otvoren restoran ali i prodavaonicu recikliranih proizvoda koji se dobiju od papira novina koje prodaju beskućnici u Grčkoj.

Na studijskoj posjeti sudjelovali su predstavnici Caritasa Europa, Caritasa Italije, Caritasa Malte, Caritasa Ukrajine i Caritasa Bosne i Hercegovine. (kta/caritas.ba)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    29. lipanj 2020.

    Il Papa all'Angelus prega perché "a Roma si possa vivere con dignità"

Prethodna
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: