Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. rujan 2020.

Vijesti

Sinoda o Amazoniji; Vatikan, 6. - 27. listopada 2019.

Sinoda o Amazoniji; Vatikan, 6. - 27. listopada 2019.

Vatikan, 22. listopad 2019.

PREDSTAVLJEN NACRT ZAVRŠNOGA DOKUMENTA SINODE O AMAZONIJI

U prisutnosti pape Franje, 21. listopada održana je 14. opća kongregacija Sinode o Amazoniji na kojoj je, pred 184 sinodskih otaca, predstavljen nacrt Završnoga dokumenta

U ponedjeljak, 21. listopada 2019. u prisutnosti pape Franje održana je 14. opća kongregacija posebne Biskupske sinode za Panamazonsko područje, koja je u tijeku u Vatikanu do 27. listopada. Glavni izvjestitelj kardinal Claudio Hummes, nadbiskup São Paula u miru i predsjednik Panamazonske crkvene mreže (REPAM), predstavio je u Sinodskoj dvorani nacrt završnoga dokumenta te posebne sinode. Tekst, koji sadrži rezultate izlaganja održanih tijekom radova, sada će razmotriti manje skupine kako bi razradile „zajedničke vidike“.

Te će prijedloge – u srijedu i četvrtak – glavni izvjestitelj i posebni tajnici, uz pomoć stručnjaka, unijeti u Završni dokument. Potom će tekst pregledati Povjerenstvo za sastavljanje dokumenta, a u petak poslijepodne, tijekom 15. opće kongregacije, bit će pročitan. Na kraju, u subotu poslijepodne, na 16. općoj kongregaciji, glasat će se o Završnom dokumentu.

I 14. je kongregacija, po običaju, započela molitvom Trećega časa. Propovijed je održao msgr. Miguel Cabrejos Vidarte, nadbiskup Trujilla i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Latinske Amerike (CELAM), koji je istaknuo primjer svetoga Franje i Pjesme stvorova. Za Franju – istaknuo je nadbiskup – ljepota nije pitanje estetike nego ljubavi, bratstva po svaku cijenu, milosti po svaku cijenu. Taj Asiški svetac prihvaća sva stvorenja s ljubavlju i nikad viđenom privrženošću, te im govori o Gospodinu potičući ih da Ga slave – rekao je nadbiskup.

Poznavati, prepoznati i vratiti – dodao je msgr. Cabrejos Vidarte – riječi su koje obilježavaju 'ritam' duhovnoga hoda Asiškoga siromaška, odnosno to znači upoznati najveće Dobro, prepoznati Njegove blagodati i vratiti Mu hvalu. Za svetoga Franju, naime, grijeh je prisvajanje volje, ali i dobra koje Gospodin čini u ljudskom biću; hvala, naprotiv, znači vraćanje.

Sve stvoreno će, dakle, kako kaže sveti Franjo u Pjesmi stvorova, posredovati u upravljanju hvale Bogu. Ono, naime, ispunja prazninu ljudskoga bića koje je zbog grijeha lišeno glasa dostojnoga za hvalu Stvoritelju. Sveti Franjo u Bogu otkriva mjesto stvaranja i sve stvoreno vraća Bogu, jer u Njemu vidi Oca sviju, ali i Oca svega – istaknuo je nadbiskup.

Radovi su završili izlaganjem posebnog gosta koji se osvrnuo na temu cjelovite ekologije, posebno u odnosu na klimatske promjene. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    23. rujan 2020.

    Papa: la tutela della vita sia priorità

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: