Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Napulj, 21. listopad 2019.

PRESTIŽNA NAGRADA “CARDINAL SEPE” DOŠLA U RUKE PROF. DR. SC. FRANJE TOPIĆA

"Mir nije sve , ali bez mira sve je ništa"

Nakon intervjua kojega je u travnju u broju 94 objavio Traguardi Sociali, list talijanskog radničkog kršćanskog pokreta, prof dr. sc. Franjo Topić bio je iznimno tražena osoba u svijetu radničkog kršćanskog pokreta u ovoj zemlji. Naime, riječi koje je izgovorio u tom intervjuu naslova “La pace non e tutto, pero’ senza la pace tutto e’ ninte” ( “Mir nije sve, ali bez mira sve je ništa!”) talijanski su mediji nagovijestili da bi profesor Franjo Topić, bosnasko-hercegovački i hrvatski književnik i intelektualac mogao dobiti njihovu prestižnu nagradu Cardinal Crescenzio Sepe. Naime, dodjela ove nagrade organizira se po osmi puta u Napulju i dodijeljena je u okviru savjetovanja “Politike rada i razvitka novog Juga” a koju organizira Pokret kršćanskih radnika Italije.

Prof. Topić je dobio posebnu nagradu za njegovo zauzimanje za mir na Balkanu i zaštitu tamošnjih katolika od “dramatičnih etničkih i vjerskih čistki”. Zato su profesorove riječi kako "Mir nije sve , ali bez mira sve je ništa" i sve što je govorio svih prethodnih gotovo tri desetljeća, jesu prepoznate kao riječi čovjeka s iskustvom rata i čovjeka koji je gradio mir. Autentičnost u izjavama i djelima je u svakom slučaju presudila da se profesora Topića stavi na pijedestal časti u talijanskim kršćanskim radničkim krugovima, ali i uopće u talijanskom svijetu. No, njegova najveća vrijednost jesu stotine mladih ljudi na koje je prenosio potrebu gradnje mira među ljudima preudavajući ekleziologiju i kolegije o Islamu i dijalogu na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu, ali i dugogodišnji rad na humanitarnom i kulturnom polju kroz rad HKD Napredak, na čijem čelu je bio predsjednik gotovo punih 30 godina.

Prestižna talijanska nagrada “Cardinal Crescenzio Sepe” ustanovljena je kao podstrek za organizaciju obilježavanja trenutaka za važna promišljanja a kako bi se skupile najbolje energije za rješavanje važnih pitanja, a dobijaju je osobe s posebnim zaslugama. Uz profesora Topića ove godine ovu je nagradu dobio i urednik TV RAI Gennaro Sangiuliano, glumac Benedetto Casillo te predsjednik napuljske banke BCC Amedeo Manzo. (kta/hkdn)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: