Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Sarajevo, 21. listopad 2019.

MISIJSKA NEDJELJA U SARAJEVSKOJ ŽUPI NOVO SARAJEVO

Misno slavlje predslavio je mons. Luka Tunjić, ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH

Na Svjetski dan misija - Misijsku nedjelju, 20. listopada 2019. ravnatelj Papinskih misijskih djela u BiH mons. Luka Tunjić predvodio je prijepodnevne Mise u župi Presvetog Trojstva u Novom Sarajevu. Na početku Misnog slavlja u 11 sati brojne okupljene vjernike pozdravio je župnik domaćin vlč. Marinko Filipović podsjetivši što Crkva obilježava na Misijsku nedjelju, a potom se kratko obratio i predvoditelj Misnog slavlja mons. Tunjić, prenosi nedjelja.ba.

Nakon misnih čitanja i naviještenoga Evanđelja, ravnatelj PMD-a BiH uputio je prigodnu homiliju. Najprije je objasnio zašto Crkva svake godine obilježava Misijsku nedjelju, a ove godine i Izvanredni misijski mjesec listopad. Potom je iščitao vrlo važne podatke koje na godišnjoj razini donosi službena vatikanska novinska agencija Fides, a koji govore o statistikama pomoći Katoličke Crkve u Africi.

U nastavku je okupljenima približio djelatnost misionara, stavivši naglasak najprije na navještaj Radosne vijesti, koga paralelno prate gradnja škola, ambulanti, sirotišta, putova, bunara za pitku vodu, osiguravanje hrane, pomoć u zemljoradnji i poljoprivredi...

„Sve ono što će pomoći tamošnjim ljudima da bolje, lakše i ljudskije žive. A pomoći im vjernički možemo i mi. Najprije molitvom – koja je prvo što mi kažu kada pitam naše misionare što im je najpotrebnije. Zatim tu je i materijalna pomoć prateći misijska događanja tijekom godine: Misijsku nedjelju, Bogojavljenje (Djelo Sv. Djetinjstva) – Djeca pomažu djeci, Djelo Sv. Petra apostola – kada se od prikupljene kolekte pomaže školovanje duhovnih zvanja u misijama. Spomenuo bih i neke misijske akcije, najprije praćenje i čitanje Radosne vijesti, MIVA, maslinove grančice, misijske kasice, kalendari... i naravno osobna pomoć misionarima te podržavanje njihovih projekata, kao i osnivanje misijskih sekcija u župi“, kazao je između ostalog mons. Luka.

Propovijed je završio mišlju pape Franje da je milosrđe srce Evanđelja, a misijsko djelovanje stil našeg života jer nas na to poziva naše krštenje.

Ovo Misno slavlje skladnim pjevanjem i sviranjem animirao je župni zbor potpomognut dječicom iz župe, uz orguljsku pratnju s. Angelike i dirigiranje Filipa Miloševića, a prije završetka Mise najmlađi župljani prvi su put otpjevali svoju himnu uz prikladnu koreografiju. Za njih je jedna župljanka pripremila i zakusku.

Nakon župnih obavijesti kada je župnik Filipović vjernike pozvao i na Misijsku izložbu koja će 24. listopada biti upriličena u Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije u Sarajevu, mons. Tunjić je župljanima predstavio i promotivne materijale PMD-a, te ponudio suvenire i devocionalije kupnjom kojih se, preko Misijske središnjice, pomaže misionare. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: