Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 19. listopad 2019.

EUROPSKI DAN PROTIV TRGOVINE LJUDIMA

Nigerija je zemlja iz koje dolazi većina žrtava, te se zbog toga Malteški viteški red zauzima za reintegraciju djevojaka koje su bile seksualno iskorištavane

U petak, 18. listopada 2019. obilježen je Europski dan protiv trgovine ljudima. Nigerija je zemlja iz koje dolazi većina žrtava, te se zbog toga Malteški viteški red zauzima za reintegraciju djevojaka koje su bile seksualno iskorištavane. Za mnoge od njih povratkom u domovinu situacija se ne mijenja. Često padaju u zamku toga zločina jer žele izići iz svoje zemlje i pronaći bolju budućnost – rekao je Romain de Villeneuve, posebni veleposlanik Malteškog viteškog reda u Lagosu, koji radi u centru Bakhita za rehabilitaciju i reintegraciju takvih osoba u društvo.

Nigerija je zemlja s 200 milijuna stanovnika, s izvanrednim demografskim rastom i velikom potrebom razvoja – rekao je Romain de Villeneuve i istaknuo – Potrebna su ulaganja u infrastrukturu, u škole, kulturu, u elektrifikaciju i drugo. Zbog toga mnoge djevojke napuštaju zemlju, no i zbog toga što se uspoređuju sa svojim vršnjakinjama u drugim zemljama.

Uloga je veleposlanika Romaina de Villeneuvea važna kada su te mlade osobe dobrovoljno ili prisilno vraćene u domovinu. U tom se trenutku moraju suočiti s dramatičnim izazovima i tada im je centar Bakhita blizu. Mnogo toga moraju riješiti, od obiteljskih problema, novca i školovanja, do moralne potpore. To su psihološki ranjene, tjelesno iskorištavane, često bolesne i od svojih najbližih izdane osobe. Ništa nisu zaradile za sebe.

Međutim, Malteški je viteški red uvjeren da ništa nije izgubljeno i da te mlade osobe uvijek mogu riješiti probleme, ponovo naći svoje samopoštovanje i dostojanstven život, što je cilj svake od njih. Problemi su u Nigeriji veliki, no ne i nepremostivi. To je zemlja u kojoj ima mnogo nade i snage. Često se kaže da je to zemlja u kojoj je sve moguće i ja vjerujem u to – rekao je veleposlanik Romain de Villeneuve. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    26. svibanj 2020.

    Bangladesh colpito dal ciclone e dal Covid-19, l'impegno del PAM

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: