Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. srpanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 19. listopad 2019.

SVJETSKO VIJEĆE CRKVI I KRŠĆANSKE ZAJEDNICE NA BLISKOM ISTOKU ZA PRESTANAK SUKOBA U SIRIJI

Sirijski je narod već pretrpio previše sukoba, krvoprolića, razaranja i raseljavanja

Crkve u svijetu pozivaju na okončanje sukoba, borbi, kaosa smrti i patnje sirijskoga naroda – izjavio je nedavno Olav Fykse Tveit, generalni tajnik Svjetskog vijeća Crkvi (WCC), koji je, osim toga, izrazio duboku zabrinutost zbog humanitarnih posljedica turske vojne akcije na sjeveroistoku Sirije. Sirijski je narod već pretrpio previše sukoba, krvoprolića, razaranja i raseljavanja – istaknuo je Tveit i dodao da je vrijeme za primirje, mir, dijalog i pravdu za žrtve zvjerstava počinjenih u katastrofalnim godinama nasilja.

Vijeće je crkvi Bliskog Istoka (MECC) pak, u izjavi koju je prenijela Agencija Fides, izrazilo žalost i bojazan zbog turske vojne operacije na sirijskom teritoriju, kao i zbog nedavnoga sukoba između prosvjednika i snaga reda u Iraku. Za tursku ofenzivu vijeće je ustvrdilo kako će imati ozbiljne posljedice na teritorijalni integritet Sirije i dodatno otežati humanitarno stanje milijuna izbjeglica i raseljenih osoba u cijeloj regiji.

Kršćanski su vođe Bliskog Istoka stoga pozvali na molitvu za kraj svih oblika nasilja i zajamčenu zaštitu dostojanstva svake osobe, potvrđujući istovremeno pravo narodā na samoodređenje, s vrijednostima ljubavi, pravde, ljudskih prava i zajedničke odgovornosti u izgradnji mira. Na kraju je Vijeće Crkvi Bliskog Istoka apeliralo na savjest svih kako bi sukobljene strane prekinule krug rata i nasilja na blagoslovljenom području Istoka. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    8. srpanj 2020.

    Messa nell'anniversario della visita di Papa Francesco a Lampedusa

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: