Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

11. srpanj 2020.

Vijesti

Radunice, 14. listopad 2019.

PUČKE MISIJE U RADUNICAMA

Od 10. do 13. listopada, vodili su ih oci dominikanci Hrvatske dominikanske provincije

Od 10. do 13. listopada 2019. u župi Svete Ane Radunice su održane Pučke misije. Vodili su ih oci dominikanci Hrvatske dominikanske provincije. Započele su u četvrtak u poslijepodnevnim satima moljenjem Gospine krunice i Svetom misom u večernjim satima. Za vrijeme Mise je bila prilika i za svetu ispovijed. Misno slavlje je predvodio i propovijedao o. Ivan Marija Tomić. Nakon Mise i kratke pauze, uslijedilo je predavanje o molitvi: Molitva – moje sve i moje ništa. Fra Ivan je zanimljivo govorio o osobnoj molitvi a potom odgovarao na postavljena pitanja. Kao prvi stav u molitvi je istakao zahvalnu moltvu Bogu.

Drugi dan je ponovno u poslijepodnevnim satima izmoljen najprije križni put a Misu je predvodio fr Ante Gavranović. U propovijedi se osvrnuo na misna čitanja a tema je bila: Tko sam ja za Boga – Tko je za mene Bog. Nakon kratke pauze održao je potom nagovor za prisutne vjernike. U nagovoru, između ostalog je rekao: "Braćo i sestre, tko je na sebi iskusio silno Božje djelovanje, tko se životno opredijelio za Isusa i svrstao protiv đavolskih sila, mora se dokazati u životu u svome govoru, djelovanju. Ne smije se prepustiti lijenosti ili samozavaravanju kao da je sve jednom učinjeno, na krštenju i slično. Treba ustrajati živjeti u ozračju Božje sile, Božjega Duha. Nemoguće je da posuda ostane prazna. Treba dati svome životu sadržaj, bježati od osjećaja praznine svagdana i besmisla, ne prigovarati sam sebi kako se ne može započeti iznova. Nema povratka na staro, treba uzeti život u svoje ruke, biti cjelovit, zaokružen. Isusovo čudo nad čovjekom nije jamstvo da će biti ubuduće pošteđen od kušnji. Ne smije ostati kuća prazna. Neutralnosti prema Isusu niti ima niti je ubuduće može biti. Čovjek je ili za njega ili protiv njega - trećega nema. Trebamo promicati Isusovo djelo u svijetu i biti mu svjedoci. Sve nas dotiče tema patnje, pa je važno što Bog sve radi za čovjeka". Spomenuo je i preporučio knjigu Phila Bossmansa "Taj nevjerovatni Bog". Nakon izlaganja uslijedila su pitanja i razgovor s misionarima.

Treći dan misija je započeo u prijepodnevnim satima kroz susret misionara s djecom na vjeronauku. Posebno su se susreli s prvopričesnicima i krizmenicima. Uz razgovor, druženje, zaigrali su i nogomet. Sunčan i lijep dan bio je razlog dodatno dobrog raspoloženja.
U poslijepodnevnim satima je fr Ante imao klanjanje, a Misu i večernji nagovor je imao fr Ivan Marija. Posebno je bilo zanimljivo izlaganje o osam blaženstava, popraćeno brojnim primjerima iz života. Blaženstva imaju veću snagu i vrijednost u odgoju od samih zabrana i strogih pravila ponašanja.

U nedjelju su fr Ivan i fr Anto slavili Mise u 8 i 11 sati, a misije su završile obnovom posvete župe Bezgrešnom srcu Marijinu poslije pučke Mise. Za vrijeme Misa je pjevao župni zbor, a mladi iz župe su zajedno s bogoslovima čitali misna čitanja. Na ranoj Misi je propovijedao fr Ivan a na pučkoj fra Anto. Osvrnuli su se na nedjeljna čitanja – u čijem središtu je bila zahvalnost.

Na kraju Misnog slavlja župnik vlč. Ilija Orkić je zahvalio misionarima, kao i fr Slavku Sliškoviću, provincijalu HDP, koji je kršten u župnoj crkvi svete Ane u Radunicama. U ovu duhovnu obnovu se uključilo pedesetak župljana, kao i još toliko katolika žepačkog kraja.

Uz dva svećenika na pučkim misijama su bila i dva dominikanska bogoslova: studenti fr. Ivica Debelić i fr. Matej Trupina.

Nakon Svete mise volonteri Radio Marije su dijelili letke i zainteresiranima govorili o RM Bosne i Hercegovine.

Poslije zajedničkog fotografiranja, dominikanci su ponovno odigrali utakmicu na male golove s djecom. I svi su bili pobjednici nasmijana lica!

Župa Radunice broji dvjesto pedeset župljana, a posljednje Pučke misije u Radunicama su održane 1988. godine. Prije toga su bile daleke 1959. godine. Ove misije su ujedno dio priprave za veliki jubilej – 150 godina župe, koji će biti svečano proslavljen idućeg ljeta na patron župe – Svetu Anu. (kta)


Foto: Mladi župe Radunice

foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    5. srpanj 2020.

    Il Papa loda la risoluzione del cessate-il-fuoco

Prethodna Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: