Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

29. svibanj 2020.

Vijesti

Zagreb, 14. listopad 2019.

U OKRILJU SRCA MARIJINA PO ZAGOVOROM SV. LEOPOLDA MANDIĆA

Župnik župe Srca Marijina iz Foče kod Dervente posjetio je kapucinski samostan sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu

U nedjelju Zahvalnosti Gospodinu, 13. listopada 2019. župnik župe Srca Marijina iz Foče kod Dervente, fra Franjo Dalibor Stjepanović, na poziv provincijala Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, fra Jure Šarčevića, posjetio je kapucinski samostan sv. Leopolda Bogdana Mandića u Zagrebu. Župnik iz Foče, s fra Jurom Šarčevićem, provincijalom, i fra Nedjeljkom Golubarom, tajnikom Hrvatske kapucinske provincije, predvodio je i propovijedao pod Svetom misom u prijepodnevnim satima u samostanskoj i župnoj crkvi u Dubravi, pod kojom su, na poziv fra Jure Šarčevića vjernici prikupljali priloge za pomoć povratničkoj župi Foča kod Dervente, u Bosanskoj Posavini.

Na početku Misnog slavlja, provincijal Hrvatske kapucinske provincije, fra Jure Šarčević, pred pukom je pozdravio župnika iz Foče kod Dervente, naglasivši kako je župa Srca Marijina, Foča kod Dervente, u potpunosti stradala tijekom domovinskog rata u Bosni i Hercegovini. Nakon ratnih stradanja, hrvati, katolici su se počeli vraćati u Bosansku Posavinu i obnavljati crkve i kapele. Tako je i u župi Foča, koja je ove godine obilježila 180. obljetnicu svoje opstojnosti, na Kunari izgrađena nova župna crkva kojoj je ostalo još neurađeno unutarnje uređenje. Pozivajući vjernike na zahvalnost Gospodinu, provincijal ih je potaknuo na kršćansku solidarnost iz zahvale za dobročinstva koja Gospodin čini u njihovim životima. Pri tome, kako je naveo provincijal fra Jure Šarčević, to je prigoda i jačanja hrvatskog nacionalnog zajedništva s Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao i očuvanja osjećaja pripadnosti jednom narodu, iako živimo i potičemo iz različitih zemalja.

Tragom misnih čitanja, župnik iz Foče u svojoj propovijedi, podsjetio je vjernike da je vjera koju trebamo živjeti, zapravo dar naslijeđen od naših predaka, po primjeru Timoteja, Pavlova učenika, te da su svi vjernici, poput Timoteja pozvani životom svjedočiti za Isusa i njegove svećenike kad propovijedaju o Božanskim vrijednostima utkanima u ljudsko postojanje. To je jedini ispravni način zahvalnosti za dobročinstva koja nam Gospodin čini po našim bližnjima i dobročiniteljima. Iako je nekada potrebno, poput Naamana Sirca, iz Knjige o Kraljevima, inzistirati na zahvalnosti prema dobročinitelju, nikada se ne treba zaboraviti da konačna zahvalnost zapravo pripada Gospodinu. Moralna hladnoća i osjećaj samodostatnosti svijeta u kojem živimo ne treba nas obeshrabrivati u našim kršćanskim nastojanjima, te iako jasno primjećujemo da ljudi s kojima živimo zaboravljaju na zahvalnost, poput onih devet gubavaca iz Lukina Evanđelja, primjer iskrene zahvalnosti jest upravo u onom jedinom koji se vratio zahvaliti Isusu. Međutim, zahvalnost Gospodinu traži i iskreno svjedočanstvo pred relevantnim „sudom“, kamo Isus upućuje gubavce liječeći ih.

Na završetku Svete mise župnik fra Franjo Dalibor Stjepanović zahvalio se braći kapucinima i njihovom provincijalu fra Juri Šarčeviću na bratskoj solidarnosti i zajedničkoj Misnoj zahvali Gospodinu za sva dobročinstva kojima nas Gospodin obasiplje. U znak zahvalnosti tom prigodom uručio je simbolične darove župe Foča kapucinima: misno vino kojim je služena Svet misa na proslavi 180. obljetnice i majica koja svjedoči da 180. godina opstojnosti ne znači iznemoglu starost nego snagu novog života. Nakon toga, u sakristiji, vjernici su župniku iz Foče predali prikupljene milodare, a kapucini su za gosta iz Bosanske Posavine i vjernike koji su porijeklom iz te razorene župe priredili ručak na kom je župnik fra Franjo Dalibor Stjepanović izvijestio vjernike koji su pomagali oko organizacije proslave 180. obljetnice o konačnim rezultatima proslave. Poslije toga, u kapucinskom samostanu nastavilo se bratsko druženje do popodnevnih sati. (kta)


foto

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: