Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 14. listopad 2019.

PAPA FRANJO PONOVNO APELIRAO ZA MIR U SIRIJI

Na kraju Mise kanonizacije pet novih svetaca na Trgu sv. Petra, 13. listopada papa Franjo uputio apel za mir u Siriji zbog nove vojne akcije na sjeveroistoku zemlje

Na kraju Mise kanonizacije pet novih svetaca na Trgu sv. Petra, 13. listopada 2019. papa Franjo je zahvalio prisutnim kardinalima, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama iz svih dijelova svijeta, a posebice onima koji – kako je rekao – pripadaju duhovnoj obitelji novih svetaca. Pozdravljajući izaslanstva raznih zemalja, osvrnuo se na životni primjer proglašenih svetaca te istaknuo da su oni svojim evanđeoskim svjedočanstvom poticali duhovni i društveni rast u vlastitom narodu.

Poseban je pozdrav Sveti Otac uputio vjernicima u Poljskoj, koji danas slave Papin dan, te im zahvalio za njihove molitve i postojanu ljubav. Osvrnuo se potom na nedavne događaje na sjeveroistoku Sirije, gdje je lokalno stanovništvo zbog vojne akcije prisiljeno napustiti svoj dom. Među izbjeglicama su i mnoge kršćanske obitelji. Svim uključenim stranama i međunarodnoj zajednici Papa je ponovno uputio apel da se iskreno, pošteno i jasno zauzmu za dijalog, s ciljem potrage za učinkovitim rješenjem.

Osim toga, Sveti je Otac istaknuo da s brigom prati događaje u Ekvadoru, gdje već desetak dana traju neredi zbog povećanja cijena goriva. Tu je latinskoameričku zemlju povjerio zajedničkoj molitvi i zagovoru novih svetaca, dijeleći njenu bol zbog poginulih, ranjenih i nestalih. Ekvadorce je papa Franjo potaknuo na zalaganje za društveni mir, uz posvećivanje posebne pažnje najranjivijem stanovništvu, siromašnima i ljudskim pravima. Na kraju je, obraćajući se okupljenima na Trgu sv. Petra, pozvao sve da se obrate Blaženoj Djevici Mariji, uzoru evanđeoske savršenosti, kako bi im pomogla slijediti primjer novih svetaca. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: