Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

4. lipanj 2020.

Vijesti

Quito, 14. listopad 2019.

EKVADOR: CRKVA SPREMNA NA SURADNJU ZA RAZRJEŠENJE KRIZE

U Ekvadoru već desetak dana traju prosvjedi protiv restriktivnih mjera koje je, u svrhu oživljavanja gospodarstva, pokrenula Vlada

Stanje u Ekvadoru sve je teže. Nakon višednevnih prosvjeda, štrajkova i blokade prometnica, ekvadorski predsjednik Lenín Moreno najavio je premještaj Vlade iz Quita u obalni grad Guayaquil. Jučer je izdao naredbu o uspostavi policijskoga sata i militarizacije šireg područja glavnoga grada te latinskoameričke zemlje.

Prosvjedi su reakcija na nedavnu odluku predsjednika Morena o ukidanju državnih subvencija na benzin i dizel, s ciljem oživljavanja ekvadorskoga gospodarstva. Prvi su prosvjedovali taksisti i vozači kamiona, a kasnije su im se priključili studenti i predstavnici autohtonoga stanovništva.

Crkva u Ekvadoru izrazila je svoju spremnost na suradnju kako bi se razriješile aktualne napetosti u društvu. Biskupska je konferencija objavila priopćenje u kojem podržava iskren dijalog u uzajamnom poštovanju koji će im omogućiti da nastave raditi za pravdu i solidarnost koju narod očekuje od državnih vlasti te svih društvenih i političkih aktera.

Komentirajući razloge nereda, biskup Eugenio Arellano Fernández, predsjednik Ekvadorske biskupske konferencije, u razgovoru je za Radio Vatikan istaknuo da je riječ o već dugo potiskivanoj situaciji. Napomenuo je također kako u Ekvadoru vlada mišljenje da je prethodna vlast imala mnogo sredstava na raspolaganju, od kojih je većina nepovratno izgubljena zbog korupcije. Nakon prijelaza s Vlade koja je imala neka obilježja diktature na permisivniju izvršnu vlast, narod organizira prosvjede, što prije nije bilo moguće – primijetio je biskup te dodao da se na to nadovezuje i stanje oskudice u gospodarstvu.

Može se ići naprijed, ali zahvaljujući kreditu Međunarodnog monetarnog fonda koji siromašnim zemljama ponekad postavlja ponižavajuće i vrlo restriktivne uvjete, među kojima je i ukidanje subvencija na prirodna bogatstva. To je odredba na koju stanovništvo nije bilo spremno – rekao je predsjednik Ekvadorske biskupske konferencije. Istaknuvši na kraju da su Ekvadorci miroljubiv narod, potaknuo ih je da nastave dalje s ljubavlju prema miru koja se učvršćuje u vlastitom domu i obitelji. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    3. lipanj 2020.

    Il Papa: Abramo ci insegna a parlare con Dio come un figlio al padre

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: