Katolička Tiskovna Agencija
Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine

28. svibanj 2020.

Vijesti

Vatikan, 10. listopad 2019.

SINODA O AMAZONIJI: POTREBNO EKOLOŠKO OBRAĆENJE

Sustavno kršenje pravā starosjedilačkih naroda i život u opasnosti na cijelom Panamazonskom području bili su u središtu razmatranja na četvrtoj kongregaciji Biskupske sinode

Sustavno kršenje pravā starosjedilačkih naroda i život koji je u opasnosti na cijelom Panamazonskom području, bili su u središtu razmatranja na četvrtoj kongregaciji Biskupske sinode, održanoj 8. listopada 2019. u prisutnosti pape Franje, kojom je završio drugi dan radova na sinodi.

Na skupu je upućen snažan apel Crkvi da, svojim utjecajem na moralnom i duhovnom području, uvijek štiti život, prijavljujući brojne strukture smrti koje mu prijete. 'Ne' individualizmu i ravnodušju po kojima stvarnost gledamo kao gledatelji pred ekranom, ali 'da' ekološkom obraćenju usmjerenom na odgovornost i na cjelovitu ekologiju koja u središte stavlja prije svega ljudsko dostojanstvo koje je prečesto pogaženo.

S neprihvatljivim propadanjem okoliša u Panamazonskom području treba se ozbiljno suočiti cijela međunarodna zajednica, a u borbi s klimatskim promjenama starosjedilačko pučanstvo treba smatrati saveznicima. Osim toga, istaknut je održivi razvoj koji treba biti društveno pravedan i uključujući, a izražena je također nada u ekološko obraćenje koje će pomoći shvatiti ozbiljnost grijeha protiv okoliša jednako kao protiv Boga, protiv bližnjega i protiv budućih naraštaja. Stoga je predloženo da se razmotri i proširi teološka literatura koja uz tradicionalno poznate grijehe, uključuje i „ekološke grijehe“.

Potaknuto je također ujedinjavanje snaga u formaciji amazonskih misionara, laika i posvećenih osoba; valja, naime, početi promicati trajni domorodački đakonat i vrjednovati laičku službu, shvaćene kao istinsko očitovanje Duha Svetoga. Izražena je i želja za većom prisutnošću ženā u Crkvi.

Što se pak tiče nedostatka svećenika, primijećeno je da to nije problem samo u Amazoniji nego u cijelom katoličkom svijetu. Stoga je upućen poziv na ozbiljno preispitivanje savjesti o tomu kako se danas živi svećenički poziv. Nedostatak svetosti prepreka je evanđeoskom svjedočenju – istaknuto je na skupu – pastiri, naime, ne nose uvijek sa sobom miris Krista, te na kraju udaljuju ovce koje su, naprotiv, pozvani voditi.

Na zasjedanju je, među ostalim, zatraženo da se istaknu, također putem medija, brojna svjedočanstva dobrih svećenika, a ne samo skandali koji, nažalost, zauzimaju veliki prostor u novinama. Osim toga, zla poput nasilja, droge, prostitucije, nezaposlenosti i praznine u životu prijete novim naraštajima, ali treba istaknuti da ne nedostaje sjajnih primjera brojnih mladih katolika. (kta/rv)

PREPORUČI
Centar za savjetovanje Vrhbosanske nadbiskupije

VIDEO

FOTO

AUDIO

  • Loading the player...
    27. svibanj 2020.

    Papa Francesco udienza generale

Sljedeca
 
Ured za brak i obitelj Vrhbosanske nadbiskupije

Copyright © 1996-2020 KTA BK BiH. Sva prava pridržana.
Sadržaji s ovih stranica se mogu prenositi bez posebne dozvole uz navođenje izvora.

Katolička tiskovna agncija Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine
Kaptol 32, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
tel/fax: + 387 33 666 865
e-mail: